30.10.08

En chilensk avart

Som jag har skrivit i tidigare inlägg är den chilenska spanskan full av avarter och egenheter. Till dessa hör vanan att framför (person)namn lägga till la eller el. T.ex. pratar man om la Maria, el Pedro eller la Gloria. Ett språkbruk som ligger så långt ifrån standardspanskans grammatiska regler man bara kan komma. I de flesta spanskspråkiga länder använder man sig inte av bestämd artikel före namn och skulle man göra det ses bruket av bestämd artikel ofta som lite "bonnigt" eller totalt grammatiskt inkorrekt.
Men inte i vad som måste vara den kungliga spanska akademins mardrömsland, Chile. Här är det snarare standard och anväds så gott som alltid i vardagligt tal.

28.10.08

Algarrobos

Azurblått vatten, vita stränder, nyfikna och närgångna pelikaner, sjölejon lekandes i vita, skummande vågor.
Allt detta är Algarrobos.

Tama pelikaner vid strandkanten

Hungriga pelikaner väntar på fiskrens



Lantlig idyll i Algarrobos



Turkosblått hav. Någonstans i bakgrunden leker sjölejon

Liten prinspojke på stranden

27.10.08

Chile i bilder

Pelikaner på stranden i Algarrobos


Lerkärl, krukor och skålar från Pomaire

Calla någonstans i Santiago

Vindsnurra utanför Los Dominicos

San Antonio

Ungefär en och en halv timmes bilresa från Santiago finner man Chiles viktigaste hamnstad San Antonio. Staden som till storleken är rätt liten har en befolkning på omkring 87.000 invånare. Längs med hamnen trängs fiskmarknader med otaliga restauranger. Fortfarande (knappt) levande krabbor blinkar med ögonen och lyfter långsamt ena klon på fiskhandlarens bord. Här kan man hitta så gott som allt som Chile har att erbjuda i havsdjursväg; congrio, reineta och locos. På klipporna intill fiskmarknaden väntar hungriga sjölejon och pelikaner på det fiskrens som då och då slängs till dem av fiskhandlarna.

En kylig dag med många moln på himlen förtog en del av stadens charm. Efter en snabb tur genom stan styrde vi stegen mot en av stadens restauranger. Därifrån bar det sedan vidare mot Algarrobos...


Hamnen i Chiles viktigaste hamnstad San Antonio



Pelikaner och sjölejon är ett givet inslag i (hamn)stadsbilden i San Antonio.




Lördagens middag; en underbart god reineta, potatis, sallad och en pisco sour

24.10.08

Märkliga saker man kan hitta i chilenska snabbköp


Pappersnäsdukar med doft av cocos och lime. Plötsligt känns det mycket roligare att vara förkyld.

Till helgen

I veckoslutet blir det förhoppningsvis en tur till playan, närmare bestämt till Algarrobos som ligger alldeles intill Isla Negra och poeten Pablo Nerudas hus.
Bara en timme bort från stökiga, bullriga och förorenade Santiago finner man lugn, stillhet och stränder som så här års (högsommaren är inte här, än är det bara vår) är så gott som öde.
Förhoppningsvis hinns även en visit till staden San Antonio med. Fiskmarknader, sjölejon och restauranger med utsikt över havet och alla dess läckerheter på menyn.

På söndag är det kommunalval och då gör man som chilenare bäst i att gå och rösta annars väntar böter på 30.000 pesos(356kr).
Visst är det härligt med incitament som får folk ur soffan till vallokalerna?

22.10.08

Sydamerika - ett kaffeparadis?

Har man aldrig varit i Sydamerika är det lätt att tro att det är här man finner det mest utsökta kaffe att avnjuta till frukost, middags- och kvällsmålet. Då man kommer hit upptäcker man snabbt att det bästa kaffet går till export, kvar blir kaffebönor som smakar grus och småsten.
Eller så besöker man ett land som Chile med en så gott som obefintlig kaffekultur. Här är kaffe synonymt med Nescafé, blaskigt kaffe i pulverform. Jag har slutat beställa kaffe när jag går på restaurang eller café eftersom jag redan på förhand vet att jag kommer att bli besviken. Tacka vet jag Starbucks, det må vara dyrt och sakna personligt men är en räddaren i nöden eftersom de är de enda caféerna i Santiago där man blir serverad riktigt kaffe.
Med tanke på hur förtjusta chilenarna är i te så är det förvånande att man i snabbköpen inte hittar mycket annat än Liptons Yellow Label. Te i lösvikt har jag ännu inte hittat men misstänker att det kanske går att finna i något av stans stora malls. För övrigt ska jag idag ge mig ut på jakt efter mango chutney som jag inte ens hittade i de asiatiska livsmedelsaffärerna i Patronato.

21.10.08

Drömmar om Lima

Och knappt har jag hunnit finna mig tillrätta i Chile innan min vän Steve ringer från Lima och bjuder in oss till sitt femstjärniga hotell. Genast börjar jag söka efter flygbiljetter...

Aquarium Santiago

Det blir lite annorlunda utflyktsmål nu när man har en liten. Istället för barrundor i Bellavista blev det i söndags ett besök på Santiagos akvarium. Litet och inte särskilt många fiskar men lagom äventyrligt och spännande för Lillprinsen.

Lillprinsen tittar på fiskar och hade nog gärna velat känna på dem.







Lillprinsen utanför akvariet med Anderna i bakgrunden.

20.10.08

Barnvänligt

Trots att det är betydligt svårare att glida fram på chilenska gator med barnvagn än vad det är i Sverige och trots att kollektivtrafiken är långt ifrån handikapps- och barnvagnsvänlig så upplever jag Chile på sätt och vis som ett betydligt mer barnvänligt land än Sverige.
Jag minns en debatt och artikelserie som pågick för inte alltför länge sedan i Göteborgs-Posten om restauranger som betackade sig barnfamiljer och lattemammor som upptog för mycket plats på stans caféer.
Att restauranger sätter upp skyltar om att familjer med barn inte är välkomna är helt absurt. Det tyckte jag även innan jag fick barn trots att jag förmodligen då hade en något större förståelse för personer som då de unnar sig ett restaurangbesök vill slippa vistas i en lokal som mest liknar grundskolans skolmatsal. Jag har emellertid fortfarande svårt för människor som tror att hela världen har stannat sedan de fick barn och därför anser att omvärlden bör anpassa sig efter dem istället för tvärtom. Är man på restaurang så kanske det inte lämpar sig att hänga i kristallkronan i taket eller leka jage. Men det tror jag att de flesta föräldrar håller med om, och i de fall de inte gör det handlar det förmodligen om ett enstaka föräldraproblem snarare än ett allmängiltigt barnproblem. Tydligen är det okej att sätta upp skyltar om att man vill slippa barn men hur hade det sett ut om man bytt ut ordet barn mot handikappade eller invandrare?

Idag var jag på banken med Lillprinsen. Istället för att köa tillsammans med alla andra kunder lät man mig gå före och öppnade till och med vid ett tillfälle en kassa enbart för mig. Även gravida kvinnor slipper köa och visst är det rätt skönt när man har en liten med sig som ännu inte har ett särskilt välutvecklar tålamod att slippa köa. Häromdagen när vi var ute och gick var Lillprinsen sur som ättika. Han vrålade, ålade sig och storgrät i vagnen. Istället för de sura blickar à la kanduintefåtystpådinunge som man får stå ut med i Sverige kom ett medelålders par fram och ville bjuda på juice. Kanske skrek den lille för att han var törstig?
Går man på restaurang är det aldrig ett problem att ha en liten med sig, istället blir han föremål för såväl de anställdas som övriga gästers uppmärksamhet och beundras och skäms bort.

Frukt och grönt

Utbudet av frukt och grönt i Chile är (tyvärr) inte särskilt exotiskt. Säkert kan man i ett välsorterat snabbköp hemma hitta fler icke lokala grödor än vad man kan i Chile. Men så ser ju priserna också lite annorlunda ut. För 6 kilo apelsiner betalade jag häromdagen runt 15 kronor. Avokados finns i massor av god kvalitet för runt 12 kronor kilot.


Bilden ovan är från en fruktmarknad i söndags. Mycket av frukten som säljs är säsongsbunden. Till exempel är druvor just nu dyra trots att det både produceras och exporteras en hel del av denna vara i Chile. Utöver standardfrukt och grönt som äpple, tomater, apelsiner och citroner så hittar man i chilenska snabbköp alltid chirimoya (som på bilden syns mellan jordgubbarna och clementinerna). Matbananer som man hemma bara får tag på i asiatiska livsmedelsbutiker finns också det i varje snabbköp liksom kokosnötter.

Bostader till skanks

"Kop en lagenhet hos oss och fa en resa till Brasilien pa kopet!".
Med dessa ord pa ett stort plakat utanfor ett nybyggt flervaningshus i Santiago forsoker man salja lagenheter till chilenarna. Har ar tillgangen pa bostader betydligt storre an efterfragan. Santiago vaxer sa det knakar och i stadsdelar som Providencia, Ñuñoa och Las Condes poppar nya, frascha lagenheter med pool pa pation eller taket upp som ogras. Tank om det vore lika latt att hitta bostad i svenska storstader. Nar kommer allmanyttiga bostadsforetag som Poseidon eller familjebostader med slogans som "Hyr en lagenhet hos oss och fa en resa till Kanarieoarna pa kopet!"?

19.10.08

Los Dominicos

I utkanterna av komunen las Condes, omgivet av Andernas gronskande och ibland snotackta kullar ligger den lilla byn Los Dominicos. Byn som bestar av en samling smahus var fran borjan en hacienda (ett slags motsvarighet till de svenska herrgardarna) som 1834 overtogs av den religiosa dominikanorden.
Idag ar Los Dominicos pittoreska och koloniala smahus samlingspunkt for hantverksforemal fran hela landet. Eftersom los dominicos ar ett givet turistutflyktsmal ar priserna pa hantverket som saljs langt mycket hogre an vad man far betala for samma foremal pa andra platser. Men Los Dominicos ar anda vart ett besok for de vackra omgivningar i vilka byn ar belagen och for den kansla av kolonialera som vilar over platsen. I Santiago ar det annars till skillnad fran i manga andra latinamerikanska stader ont om vackra kolonialbyggnader. En del av forklaringen ar att Chile aldrig var nagon viktig knutpunkt i det spanska imperiet. Har fanns varken guld eller silver att hamta och Chile forblev for alltid en del av periferin. I dagens Santiago tycks man inte heller se nagon mening i att bevara gamla hus och andra byggnader. Istallet river man for att ge plats at moderna
flervaningshus med pool.

I byn Los Dominicos saljs hantverk i alla upptankliga former.









Los dominicos sett fran parkeringsplatsen utanfor.



Har saljs aven faglar, marsvin, hamstrar, hundar, fiskar och manga fler djur vilket forstas uppskattas av de yngre besokarna.

17.10.08

Onyttigheter till smabarn

Jag laste en gang i GP att barn i invandrartata stadsdelar i mycket hogre utstrackning an barn i "svenska" fororter som Askim har samre tandhalsa. Kanske inte sa konstigt tanker jag som for tillfallet befinner mig i Chile. Har tycks man namligen ha en mycket annorlunda uppfattning om vad som kan anses vara lampligt att ge till en liten person under aret.
Lillprinsen har forstas blivit storfavorit hos sin chilenska familj. Allra bast tycks han ha boundat med farfar. Och haromkvallen satt han och at glass i farfars kna. Jag fick anstranga mig till det yttersta for att inte flyga upp ur min stol, rusa fram till glasskalen och slita detta gift ur handerna pa farfar i full fard med att mata Lillprinsen.
Sjalvklart dor man inte av lite glass men jag har anda svart att forsta detta patrangande behov av att sticka till sma barn sotsaker sa fort tillfalle ges. Medan Lillprinsen at glass satt farfars fru (som forovrigt ar lakare och just darfor kanske kunde antas ha en battre uppfattning om vad som ar nyttig och naringsrik mat for smabarn) bredvid och pratade glatt om hur hon gett sin son Coca-Cola i nappflaskan sa snart han fyllt tre manader.
Jag far lite latt huvudvark av sadana har situationer och vet inte riktigt vad jag skall ta mig till. Skall jag saga till pa skarpen och forta farfars gladje over att dela en glass med Lillprinsen? (Och anda veta att vad jag sager i smyg kommer att ignoreras) Skall jag lata det passera och lida i tysthet over att Lillprinsen far i sig massa onyttigheter? Eller skall jag helt enkelt acceptera att jag befinner mig i ett annat land dar man uppenbarligen resonerar annorlunda om ting som dessa?

16.10.08

Haromkvallen

Chile spelar VM-kvalmatch i fotboll mot Argentina. Los santiaguinos klar sig i landslagstrojor, koper vimplar och chilenska flaggor av forsaljare i gathornen som tycks dyka upp fran ingenstans. Hemmalaget besegrar Argentina pa Estadio Nacional och festen vill aldrig ta slut. Langt in pa natten ligger jag vaken och lyssnar till ljudet av en oandlig kavalkad av forbipasserande bilar som i segeryra tutar tills natten gatt over i gryning.

15.10.08

I koket

Mina favoriter caipirinha och mango colado fran chilenska piscotillverkaren Capel i kylen.


Apelsiner och avocados har vi i massor. I Chile finns en uppsjo olika avocadosorter. Eftersom landet ar storproducent av varan ar de dessutom billiga. Ett kilo for 12kr.


Till skillnad fran i Spanien dar nybyggda hus ofta har elektriska spisar sa har jag aldrig sett nagot annat an gasspisar i chilenska hem.


Yerba mate och te i skapet. Teutbudet ar for ovrigt ganska skralt och utover Earl Grey ar det svart att hitta smaksatt te.


Vatten pa flaska. Kranvattnet i Chile gar utmarkt att dricka. Man blir inte sjuk men daremot smakar vattnet inte sarskilt gott varfor jag anda ibland koper vatten pa flaska.

Chilenska ord och uttryck

Pumita bad i en kommentar till ett tidigare inlagg om fler chilenska ord och uttryck sa jag har sammanstallt en langt ifran fardig lista. Det finns naturligtvis manga fler ord och uttryck och listan ar inte ofelbar sa komplettera garna om det ar nagot som fattas eller ar fel.

Al tiro omedelbart, genast, med en gang

A pata till fots. I resten av den spansksprakiga varlden anvands ordet pata framst da man syftar pa benen hos olika djur.

Cabro chico
(fem: Cabra chica) Barn, synonym till niño. Kan ocksa anvandas om vuxna personer som uppfor sig barnsligt eller omoget.

Cachai? Forstar du?, hanger du med? (i konversationen)

Carrete
fest

¡Chucha! Kan anvandas som uttryck for forvaning; ¡Chucha, que está caliente el agua!" Eller som mildare svordom istallet for t.ex. mierda!

¡Filo! betyder ungefar; Strunt samma!

Gallo/a
synonym till spanskans hombre eller tipo

Guata mage

Luca/Lucrecia tusen pesosedel

Ni cagando aldrig i livet

Polera ett mycket anvandbart ord som anvands om alla typer av trojor. Langarmade, kortarmade eller stickade spelar ingen roll, alla ar de poleras.

La raja! Uttryck som betyder ungefar; stralande! Fantastiskt!

Tío/tía i Chile ar alla vanner till familjen barnens tios eller tias, oavsett om man ar slakt eller ej.

14.10.08

Kommunalval i Santiago

I Santiago ar det snart komunalval. Gator och vagar ar fulla av plakat och bilder pa kandidater i klamkacka poser, den ena varre an den andra.




Mammaledighet i Chile

De senaste dagarna har jag tillbringat mycket tid med vanner som precis fatt eller snart skall fa barn. Givetvis har vara samtal kretsat kring barn och mammaledighet. Chilenskorna blir nast intill grona av avund da de far hora talas om hur lang den svenska mammaledigheten ar.
I Chile delas mammaledigheten upp i tva delar; pre-parto och post-parto. Den forstnamnda tas ut innan barnet har fotts och kan vara upp till sex veckor lang. Den sistnamnda som tas ut efter barnets fodelse varar endast tva manader och tre veckor. Darefter ar det tankt att man skall tillbaks till arbetslivet. Vad det galler papporna har dessa endast ratt till fem dagars ledighet i samband med barnets fodelse.
Efter vad jag forstatt genom att ha talat med vanner och bekanta ar det emellertid relativt vanligt att man forsoker forlanga sin mammaledighet med hjalp av falska lakarintyg. Man skall helt enkelt ha lyckan att hitta en doktor som ar villig att skriva ett intyg for nagon sjukdom hos barnet sa att mamman kan stanna hemma langre. En god van till mig som ar i sjunde manaden satt igar och diskuterade med sin man om vilken sjukdom hon skulle behova aberopa for att kunna stanna hemma langre an tva och en halv manad med sin dotter.
I mina oron lat alltihop hemskt. Hemskt att behova aterga till arbetet med en yttepytte bebis som definitivt behover sina foraldrar och som kanske fortfarande vacker dem flera ganger per natt. Samtidigt kanns det tragiskt att man med hjalp av ratt kontakter skall kunna forlanga sin foraldraledighet pa falska grunder medan andra som inte har rad far aterga till arbetet.

13.10.08

Kvallsfika

Sa har kan matsalsbordet se ut nar det ar dags for las once.

Befinner man sig i ett chilenskt hem under sen eftermiddag/tidig kvall kan man garanterat rakna med fragan; Has tomado las once? (Har du atit once?). Las once ar en chilensk blandning av English afternoon tea och Spaniens merienda (mellanmal) som samlar den chilenska familjen samt eventuella gaster runt middagsbordet. Obligatoriskt pa oncebordet ar te. Kaffe har jag sa vitt jag minns aldrig sett pa ett oncebord. Farskt brod ar ytterligare en ingrediens som dukas fram, givetvis med tillbehor som ost, skinka eller marmelad. Och sist men inte minns har vi bakverk av olika sorter som delas av familjen.
Once ar en trevlig och mysig chilensk sed, ett tillfalle att motas och samtala for hela familjen innan det ar dags for middag.

Obegripliga chilenska fenomen

*Overkonsumtionen av plastpasar i snabbkopen
Efter att man handlat laggs varorna i plastpasar av skolungdomar som vill tjana en extra slant varfor man forvantas ge dem atminstone ett 100 peso mynt pa utvagen. I regel galler; ju fler varor desto mer i dricks. Kanske ar det darfor man valjer att lagga i snitt 1,5 varor i varje plastpase. Trots att man inte har handlat sa mycket kommer man alltsa hem med hur manga plastpasar som helst.

*Att man rakar huvudet pa sma barn
Detta lar man gora eftersom man menar att haret vaxer ut jamnare och finare.

*Att man tycks tro att barn blir forkylda enkom av att ga utan strumpor.
Under en dag forra veckan da temperaturen lag kring 25 grader hade jag inga strumpor pa Lillprinsen och fick genast hora av bade kanda och okanda; "Hur kan du lata honom ga utan strumpor!? Han blir ju forkyld!".

Vardag

Inga vackra bilder fran Chile har jag tagit. Min vardag har mest bestatt av besok i snabbkop och gallerior (pa jakt efter allt som inte fick plats i kladvag pa resan fran Sverige), besok hos vanner och Lillprinsens familj som forstas ar fortjusta overa att lara kanna honom.



Igar nar vi var och handlade upptackte jag till min stora gladje att market Capel som gor pisco har utokat sitt utbud av drinkar. Nu finns fardig caipirinha, pina colado och chirimoya sour pa flaska (utover den sjalvklara favoritdrinken pisco sour). For att aterigen citera min goda van "Saker av vikt som utbildning och sjukvard ar svindyrt medan skitsaker som alkohol och cigaretter ar jattebilliga". "Tur att det atminstone finns nagot som ar billigt" tankte jag och slangde i bade en flaska caipirinha och en pisco for under 30kr i kundvagnen.


Pa vagen hem vagade sig solen fram en aning. De senaste dagarna har det for det mesta varit gramulet och kyligt.


Langs den har vagen har man i de fall det inte ar molnigt en underbar vy over Anderna framfor sig.

12.10.08

Día de la raza

Idag firar man i Chile Día de la raza till minne av sjomannen Rodrigo de Triana som fran Kristoffer Colombus skepp ar 1492 i oktober manad runt detta datum skymtade land for forsta gangen.
Dagen firas i det flesta latinamerikanska lander i de flesta fall den 12:e oktober. Det som firas sags vara borjan till en ny identitet pa kontinenten. En identitet som fods som en foljd av motet mellan ursprungsbefolkningen och de spanska erovrarna.
Har i Chile kan val firandet sagas ha varit sparsmakat. Ett par mapucheindianer, Chiles urspungsbefolkning demonstrerade inne i centrala Santiago. Sa varst livat har det inte varit. Mer fest blir det nog ikvall om Chile skulle vinna matchen mot Ecuador i VM-kvalet.

11.10.08

Livsmedelsjakt i Patronato


Chilenska snabbkop ar inte lika valsorterade som sina svenska motsvarigheter nar det galler utlandska matvaror. Jag som inte kan leva utan kokosmjolk, sushi och couscous besokte idag stadsdelen Patronato. Patronato ar mest kant for sina manga kladaffarer med laga priser men ar aven den plats i Santiago dar man kan hitta asiatiska och arabiska livsmedelsaffarer. Har finns bade en betydande koreansk och palestinsk koloni och faktum ar att Chile ar hem for den storsta palestinska kolonin utanfor arabvarlden.
Bland dagens fynd fanns alger till att gora sushi, ingefara, gront iste (jattegott!) samt lite annat smatt och gott.

10.10.08

Lokalsinne

Jag ar lite av en fegis nar jag befinner mig i nya stader eller pa platser jag inte kanner till sa val. Under mina forsta manader i Barcelona gick jag aldrig utanfor dorren utan en karta i vaskan och det gjorde jag inte heller i Madrid. Mitt lokalsinne ar namligen uruselt och jag ar ofantligt radd for att ga vilse och tappa bort mig. Vad det egentligen ar som ar sa hemskt med att inte veta var man befinner sig (for nagon gang hittar man ju sa smaningom hem) vet jag egentligen inte. Det ar som om hela min kropp genomfars av en kansla av obehag da jag inser att jag har hamnat nagonstans dar jag inte kanner mig hemma och inte kan hitta hem.
Med Santiago ar det forstas en aning annorlunda eftersom jag varit har tidigare. Jag kan orientera mig hyfsat, men Santiago ar en stor stad och jag kanner inte ens till en brakdel av alla dess gator och grander. Darfor kande jag mig igar mycket stolt nar jag vagade ge mig av till stadsdelen Patronato med Lillprinsen for att shoppa billiga klader. Jag hade ingen karta, ingen riktig koll pa vart jag befann mig men lyckades anda hitta hem sa smaningom. Tank vilken befrielse att slippa vara fjattrad vid kartan!

Popular bebis i Chile

Chilenare ar verkligen otroligt barnkara, vart jag an gar med Lillprinsen ar det alltid nagon som suckar fortjust eller kommenterar hur sot han ar.
Och Lillprinsen som ar en osedvanligt social liten varelse njuter av att vara foremal for beundran och uppskattning.
Nar vi aker tunnelbana fyrar han av ett leende at vem som helst som rakar titta at hans hall, igar blev han till och med fotograferad pa tunnelbanan.

9.10.08

Det finns en del saker som man aldrig lar sig upskatta forran man lamnar Sverige. Som det dar - vad det nu an ar - som forhindrar vattnet i kranar fran att bli skallhett sa att man slipper kliva ur duschen med 2:a gradens brannskador.

Bildfattiga inlagg

Precis da jag lyckats hitta USB-kabeln till min kamera och fotat en kompis lagenhet (eftersom jag tycker att det kunde vara lite kul med bilder fran chilenska hem) sa slarvar jag bort kameran. Forhoppningsvis ligger den i bilen men tills dess lar det bli en hel del bildlosa inlagg.

Igar var vi och halsade pa en kompis till mig som precis fatt en dotter. Flickan ar inte ens en manad gammal men har redan hal i oronen. Jag kan inte for mitt liv begripa varfor nagon vill lata gora hal i oronen pa en liten bebis men kanske har jag en valdigt svensk syn pa det hela. Aven i Spanien vet jag att det ar vanligt att man gor hal i oronen pa nyfodda. Det ar ju viktigt att befasta konsrollerna redan fran dag 1, typ.

8.10.08

Billigt och dyrt

En del ting ar fortfarande riktigt billiga i Chile, till dem hor farsk frukt (sasongens) och gronsaker. Andra saker ar obegripligt dyra. En del harvardsprodukter kostar lika mycket som hemma eller mer och blir man sjuk kan man rakna med att bli halvt ruinerad eftersom medicin kostar mycket.
"I Chile ar skitsaker som alkohol och cigaretter jattebilligt, men saker av vikt som utbildning och halsovard ar skitdyrt", sa en van till mig haromdagen. Och ungefar sa skulle man nog kunna summera fragan ar Chile ett billigt land?

Fran mitt fonster

Kulturguide om Santiago


Den har fina broschyren fick jag gratis i tunnelbanan, den innehaller information om vad Santiagos kulturella liv har att erbjuda under oktober manad. Bio, konserter, utstallningar och annat smatt och gott. Som ett litet plus i kanten finns ocksa en karta over Santiagos tunnelbanenat.
Skall man nagonstans med tunnelbana i Santiago ar det bast att ha koll pa vart man skall innan sparrarna passerats eftersom det inne i sjalva tunnelbanan ar ratt daligt skyltat for den som ar ny i stan.