1.9.09

Godbitar ur sommarens bokskörd

Jag har läst mycket i sommar. Jag har upptäckt att en av de stora fördelarna med att inte ha tillgång till internet hemma är att det blir desto mer tid över till den underskattade sysslan läsning.
Av sommarens massiva bokskörd minns jag förstås en hel del skräp (En varning utfärdas här för Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande)men också de böcker som har levt sig kvar i mitt minne. Som har lämnat ett avtryck. Ja, ni vet de där böckerna man sällan stöter på som är någonting utöver det vanliga.

En av sommarens absoluta favoritböcker blev för mig Philip Gourevitchs reportagebok Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer.
Gourevitch skriver engagerat och intressant om vad som egentligen hände 1994 under folkmordet på Rwandas tutsier.
Gripande och fruktansvärda berättelser och intervjuer med överlevare för ner den smått ofattbara siffran "1 miljon döda" till en individnivå som ger mig som läsare en helt annan förståelse för händelserna skeende och dem som drabbades av det.
Här ges också en historisk förklaring till de bakomliggande orsakerna som möjliggjorde folkmordet, Frankrikes stöd och bidrag till den regim som brutalt slaktade 1 miljon tutsis och den övriga världens tysta oförmåga till handling.
Som kuriosa kan nämnas att en av de intervjuade i boken är den man som stått förebild för huvudpersonen i den utmärkta filmen Hotel Rwanda.
Bokens omöjligt långa titeln (som gjord för att glömmas) är för övrigt ett citat ur ett brev skickat av en grupp tutsier till den präst i vars kyrka tutsierna sökte skydd. Prästen skulle senare komma att anklagas för folkomord på de tutsier som sökte en fristad i hans kyrka.

Kartor för vilsna älskande av Nadeem Aslam är en underbar, färgstark och levande romaner om hur det är att leva som invandrare i ett land på andra sidan om jorden, om kärlek och om hur livet inte alltid utfaller som man önskar.
I förgrunden står ett hedersmord; Jugnu och Chanda. Han hindu, hon muslim. Efter en resa till Pakistan är de försvunna och Chandas bröder misstänks ligga bakom försvinnandet. I England försöker familjerna till de försvunna paret leva vidare ituslitna av traditioner, sorg och saknad.
Nadeem Aslams språkbruk är mycket poetiskt och han målar upp ett fantastiskt vackert porträtt av pakistanska invandrare och de svårigheter det kan föra med sig att leva mellan två kulturer

Så väl Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer som Kartor för vilsna älskande är två helt enastående böcker. Sådana där som dröjer sig kvar i sinnet långt efter att de är utlästa, dessutom finns de båda i pocket.