20.5.09

Kvinnlig ambition

Jag sitter och tittar på Buenos días a todos, Chiles motsvarighet till Nyhetsmorgon.
Fyra programledare diskuterar fenomenet Cecilia Bolocco, en avdankad gammal skönhetsmiss som kröntes till Miss Universum någon gång Före Kristus. Sedan Bolocco kammade hem Miss Universum-titeln har hon inte gjort så mycket mer än glänsa på kändispartyn och avbildas i skvallerpressen tillsammans med föremålet för någon av sina utomäktenskapliga affärer.

"Man måste beundra Cecilia Bolocco, för hon är en ambitiös kvinna. Hon gifte ju sig med en före detta president", säger en av de kvinnliga programledarna.
(Cecilia Bolocco var tidigare gift med argentinske ex-presidenten Carlos Menem).

Och jag tänker; är det det som menas med ambition? Att glida runt i tjusiga galakläder på partaj efter partaj. Att gifta sig med en mafioso som utöver sin extravaganta livsstil mest är ihågkommen för att ha plundrat Argentinas statskassa. En man som under en resa till USA blev tillfrågad om huruvida Argentina hade medborgare av afrikanskt ursprung och svarade "Nej, vi har inga svarta. Brasilien har det problemet" (För övrigt har DNA-tester från senare år visat att till och med i det vita och självutnämnda "europeiska" Argentina har en stor andel av befolkningen svarta förfäder).

Jag föreställer mig en kvinnlig programledarna för svenska Nyhetsmorgon yttra samma ord;
"Silvia är en ambitiös kvinna. Hon lyckades ju gifta sig med en kung".

Nä. Det händer bara inte.

3 kommentarer:

Vladde sa...

Nadia- Den där Bolocco vann skiten 1986 eller 1987 minns inte riktigt. När man såg hur hon hyllades/och hyllade själv Pinochet efter det räckte det för att få klart för sig att hon var "överklassens drömkvinna".

En pinuppa som hade som uppgift att dekorera tillvaron. Det räcker som argument för att vara ambitiös.

Betänk! det måste vara jobbigt att bossa omkring nanan och dessutom boka tid till hårfrisörskan och fixa naglar och sådant, det kallar jag ambitioner!

Sverige må vara annorlunda en Chile men även här kan man skönja spår av "ambitiösa" kvinnor.

Till exempel är Sylvia som du nämner flitigt uppvaktad på grund av hennes "sociala engagemang" för vad är det nu? utsatta barn? Detsamma gäller Victoria.

Dessutom anses typ Gynning vara ambitiös..det kanske var ambitiöst att knulla någon live på tv och bli känd?

Nadia sa...

Vladde: Diskuterade det här med en kompis som menade att man måste se till tidsepoken för att förstå varför Bolocco blev så stor. Under diktaturen var ju många andra kulturyttringar förbjudna. Därför passade det bra när hela landet kan sluta upp kring ngt lagom hjärndött och okontroversiellt som en skönhetstävling.

Vladde du har helt rätt i att denna typ av "ambitiösa" kvinnor tar upp rätt mkt medialt utrymme i Sverige också. Tänkte faktiskt inte på det men nu kommer jag på flera stycken, typ Linda Rosing.
Kanske är saker och ting inte så annorlunda i Sverige egentligen, bara att det inte är tillåtet att prata högt om det på samma sätt som i Chile.

Anonym sa...

jag tycker det äe värre iChile, där fokuseras i media mycket mer på yttre egenskaper såsom skönhet , vithet , o dylikt i stället för kompetens, rätt utbildning osv i synnerhet när det gäller kvinnnor. man ser det mycket tydligare iaf