9.2.08

Konst under bar himmel


I Sverige är det olagligt att med sprayburkar och färg försköna stadsbilden genom att pryda husfasader och betonggrå ytor med konstverk. På andra håll i världen har man en mer avslappnad syn graffiti och väggmålningar och väljer istället att förvandla gator och torg till en enda stor konsthall under bar himmel. Så är det i den chilenska hamnstaden Valparaíso. Här är inte gatukonsten förpassad till väggar som valts ut av kommunen, istället har graffitin blivit en del av stans stolthet som bidrar till dess unika karaktär.



Det finns inte många tomma väggar i Valparíso och på den minsta lilla gata, i den smalaste lilla gränd livas trista husfasader upp av färgstarka målningar. Ibland används väggarna som politisk arena och täcks av bilder som uttrycker förakt för den f.d. diktatorn Pinochet eller fördömer det sätt på vilket Chile styrs. Traditionen att använda sig av husväggar för att föra fram politiskt budskap växte fram under 60-talet bland partier på vänsterkanten. Till en början föraktades denna kulturella yttring av allmänheten eftersom konstnärerna hade en tendens att låta sina verk pryda gamla monument och andra historiskt betydelsefulla platser. Så småningom insåg man dock vikten av att låta budskapen täcka väggarna på mer strategiska platser där de kunde ses av alla och snart växte stora muralmålningar fram på stadens huvudgator. I början av 70-talet nådde fenomenet med politiska väggmålningar sin kulmen. Även partier på högerkanten insåg att alla sätt att framföra propaganda på är goda, även de mindre konventionella. Stans väggar målades av konststudenter och arbetare och till och med Chiles f.d. president Salvador Allende sägs ha lovordat denna propagandaform efter ett besök i Valparaíso.
Ett mörkt moln på himmelen för stans graffitikonstnärer dök upp 1973 i samband med militärkuppen då all form av opposition utplånades i sann diktaturanda. Politiska budskap som inte föll militärregimen i smaken målades över och föll i glömska under lager av flagnande färg. Ända tills 90-talet kom det att dröja innan graffiti och utomhusmålningar i alla dess former dök upp på Valparaísos gator igen. Denna gång under mer ordnade former när konststudenter från ett av stans universitet fick i uppdrag att skapa ett utomhusmuseum. Så småningom sällade sig mindre kända konstnärer till gruppen av Valparaísobor som gav hus och byggnader en makeover med sina penslar och sprayburkar. Väggarna fylldes snabbt och numera är Valparaíso välkänt för sina speciella målningar. Det är riktiga konstverk, unika var och en på sitt sätt som pryder murar och husfasader. Graffiti, muralmålningar och politiska budskap samsas i en salig blandning i en stad som levandegörs av sin gatukonst.



11 kommentarer:

Pumita sa...

Fantastiska bilder och intressant inlägg! :)

Pumita sa...

Såg du förresten "På spåret" igår? Första resan gick till Santiago och det var snabba glimtar från Valparaíso också. Det var jättekul att se!

Nadia sa...

Pumita: Tack! Skulle lagt ut fler bilder men inser att bilderna som bränts på CD verkar ha kommit bort (hjälp!) i en flytt.

På spåret såg jag inte, skall se om det kanske går i repris i dagarna. Hade gärna sett det så tack för tipset!

Anonym sa...

Hej nadia!

Vilka sköna bilder , me acuerdo de Chilito! Det är faktiskt häftigt att vara i olika poblaciones som t.ex. Herminda la victoria (I santiago) och se hur många väggar pryds med sådan här konst och vilken respekt människor har för dem! Inga tags på dem heller!

Anonym sa...

Ah, sa vackra malningar! Kul att se.

Nadia sa...

Vladi: Hejsan! Visst är bilderna fina, men kan de bli annat med sådana motiv?
Du har helt rätt, väggmålningarna är verkligen häftiga och att de får vara kvar utan att någon annan kommer och klottrar på dem är ännu häftigare. Glömde nämna det


Marie: Ja, det finns hur många fina väggmålningar som helst i Valparaiso, det är nästan värt att besöka stan bara för målningarnas skull.

christel sa...

Åh vilka fina målningar! Belfast är staden jag har varit i med mycket målningar på husen, men dom är inte alls lika glada och trevliga som dom här!

Anonym sa...

Nadia, du gav mig en idé, tänkte skriva lite i min blogg om det här fast då knutet till BRP. Är det ok om jag länkar till din text? den är intressant!

Nadia sa...

Christel:
Ja, det är nog det som är lite speciellt med Valparaisos målningar. Man blir lite glad av att se på dessa färgsprakande konstverk!

Vladi: Visst, länka på bara!

Bandini sa...

Jätte fina bilder!!!

Det är alltid bra att kunna uttrycka sig på vilken sätt som hels.
Hälsning

It´s all about me sa...

så vackert! Den första bilden har jag sett förut, i en blogg av dig månne?