4.12.07

Ytterligare ett spansktalande land?

I dagens El mundo kan man läsa att Filippinernas president Gloria Macapagal som är på besök i Spanien har tillkännagivit att spanska på nytt skall bli ett obligatoriskt ämne i skolorna på öarna. På Filippinerna som var en del av det spanska imperiet från slutet av 1500-talet till slutet av 1800-talet har spanska inte använts i skolorna sedan 1987 och om bakgrunden till beslutet står ingenting att läsa.
Att införa spanska som ett obligatoriskt ämne applåderas och stöds förstås av den spanska regeringen som lovar att bistå med bland annat läromedel och utbildning av lärare.
Spanska är idag officiellt språk i 21 länder och talas dessutom av stora delar av befolkningen i länder som USA och Andorra och på platser som Gibraltar.
Det råder inga tvivel om att spanska är ett språk med stor utbredning som den enskilde individen kan ha nytta av att lära sig, men känns det inte lite nykolonialt att återuppväcka ett "dött" språk som inte använts i landet på 20 år?

2 kommentarer:

BGAN sa...

Det finns ett litet intressant museeum i Acapulco (i Fuerte de Santa Fe) som beskriver handeln mellan Spanien och Filipinerna via Acapulco. All handel gick på den tiden (tidigt 1600-tal) via Mexico. Och detta förklarar varför filipinska innehåller så mycket spanska med rent mexikanska uttryck. Det förklarar också vissa fenomen i Mexico, t.ex. la China Poblana.

Nadia sa...

Det låter onekligen intressant, synd att museet ligger lite för långt bort för ett dagsbesök :)
Om jag inte är helt ute och cyklar var det väl även så att Filippinerna styrdes från Mexiko?