9.4.09

Den katolska kyrkan och tonårsgraviditeter


Jag köper då och då den chilenska tidskriften The Clinic. En av få chilenska tidningar som skriver om politik, andra aktuella ämnen och inte har en tydlig högerprofil. På senare dar tycks musten ha gått ur tidskriften, ofta är den fylld av plumpa skämt och skräpartiklar. Men ibland glimmar den till, lyser upp och skriver om ämnen man knappast finner i de större dagstidningarna.
I senaste numret har man ett tvåsidigt reportage om tonårsmödrar.
Att bli mamma innan man själv hunnit bli vuxen är inte helt ovanligt i Chile där abort är förbjudet och sexualundervisning i skolan så gott som obefintlig. Enligt artikeln i The Clinic blir 25.000 tonårsflickor gravida varje år.
Före år 2005 var det mycket vanligt att flickor som blev gravida blev avstängda från skolan. Detta på grund av den katolska kyrkans starka inflytande som menade att gravida flickor var dåliga förebilder för sina jämnåriga kamrater.
Givetvis drabbade detta straff enbart flickorna, såvitt jag vet finns det inte något fall där en tonårig pappa blivit avstängd från skolan.
Att förvägras skolgång kan tyckas vara ett problem för den enskilda individen som blir avstängd. Men så är inte fallet när man systematisk utestänger gravida tonårsflickor från skolan generation efter generation. Barnet som föds av en mamma som med största sannolikhet saknar inkomst, föds även av en mor som saknar utbildning och både mor och barn sjunker på så sett allt djupare ner i fattigdom.
Statistiskt sett har antal födda barn per kvinna minskat i Chile. Inte så konstigt egentligen då landet står inför samma situation som en mängd europeiska länder. De som har råd väljer att satsa på karriär och utbildning, skjuter upp barnafödandet och föder färre barn.
Men det finns ett undantag. Bland kvinnor i åldersgruppen 15-19 sker istället fler födslar. 60% av de tonårsflickor som blir mammor blir dessutom gravida på nytt inom två år.

1990 försökte Patricio Aylwins regering (som efterträdde Pinochet) genomföra en lagförändring som skulle göra det olagligt för skolor att förvägra gravida tonårsflickor undervisning. Den katolska kyrkan invändingar mot detta lagförslag var dock så starka och ihärdiga att någon lagförändring inte kunde genomdrivas.
Problemet med tonårsgraviditeter forsatte att växa och 1994 utarbetades av regeringen ett program som bestod av tre dagars sexulundervisning till ungdomar i kommunala skolor. Även detta möttes av protester och avsky från den katolska kyrkan och det var inte förrän 2005 som man faktiskt lyckades genomföra den lagförändring som förbjuder såväl privata som kommunala skolor att förvägra gravida flickor undervisning. De skolor som bryter mot lagen får böta 1 miljon pesos.
I samband med lagförändringen förbjöds även skolor uppmana flickan att byta skola och/eller tvinga flickan att gå i skolan på andra tider än sina kamrater.
De enda protester som hördes år 2005 kom från en ärkebiskop i Valparaíso som menade att lagen;

"(...)kan ge ett intryck av att tonårsgraviditeter är en livsstil att efterlikna vilket inte är förenligt med verkligheten(...)".

Trots att gravida tonåringar idag har rätt till utbildning så hoppar 70% av alla gravida tonårsmödrar av skolan. Det är fortfarande upp till varje enskild skola att besluta om sexualundervisning bör vara en del av läroplanen eller ej, vilket resulterat i att majoriteten av skolorna inte har någon.
Fancy Lobos 16år som har en son på fem månader och intervjuas i The Clinic säger så här om preventivmedel till reportern:

"Jag fattade att vi borde använda kondom(...)men vi fattade inte riktigt hur man skulle sätta på den(...)kondomen gick sönder. Jag sa: Fan, jag kommer bli gravid. Men han (pojkvännen) sa: Nej, det är lugnt och om det händer tar jag på mig ansvaret, oroa dig inte. Och det hände. Jag blev gravid och här är jag. Ensam".

Reportern frågar Fancy om hon inte tänkte på att ta ett dagen efter-piller.

"Jag vet inte vad det är. Min mamma sa något om det till mig en gång men hon fattade inte heller någonting, haha".



På en skola i Santiago har man byggt ett dagis i anslutning till skolan eftersom så många av eleverna är gravida och/eller mammor.
Tonårsgraviditeter i Chile har också en tydlig klassproblematik där de vars föräldrar förväntar sig att dottern skall studer vidare och har ekonomiska resurser för att kunna bekosta utbildningen även har råd att bekosta en illegal abort.
För flickor ur de lägre samhällsklasserna blir graviditeten istället något som ingen förfasas över. Tvärtom är det kanske snarast något man förväntar sig, att flickan blir en tonårig mamma precis som sin mor och mormor.

4 kommentarer:

Thérèse sa...

Om jag förstått det rätt så är abort förbjudet i Chile och har man inte kontakter eller pengar tvingas man föda barnet. Hur är det med preventivmedel? Är det lätt att få tag på och vet tonåringar vart dom ska vända sig? För det är ju en rätt viktig grej om man vill förhindra tonårsgraviditeter. Har man preventivmedel tillgängliga till hyfsat pris så lär det bli färre tonårsgraviditeter. Fast ibland funkar inte logik när det gäller sånt här. En brittisk kompis jag träffade i Sevilla sa en gång att det var konstigt att vi i Sverige som pratade så öppet om sex och preventivmedel inte hade lika stora problem med tonårsgraviditeter som man har i England.

Vladde sa...

Alltså det är det här som är så patetiskt med Chile och den katolska dubbelmoralen i landet. Blir du som kvinna gravid kan du stängas av från skolan. Det medför som Nadia precis skriver att en blivande mamma även straffas och fråntas sin rätt att utbilda sig (av samhället), i ett land där utbildning är bland det viktigaste om du vill kunna försörja dig.

De patriarkala strukturerna som finns gör att det här straffet enbart drabbar kvinnorna och inte männen som- förmodligen också var med och gjorde kvinnorna gravida..

En detalj i sammanhanget: 1990 var inte Ricardo Lagos president utan den som efterträdde tyrannen Pinochet var Patricio Alwyn, en kristdemokrat och militärkuppspåhejare.

Nadia sa...

Therese: Preventivmedel finns att köpa på alla apotek men priset kanske gör att det inte är tillgängligt för alla.

På en del vårdcentralsliknande inrättningar med religiösa värderingar skickar man dessutom hem flickor som kommer dit och frågar om P-piller med brochyrer om kristna värderingar, varnar för farorna med p-piller och förespråkar Billings-metoden (att räkna ut kvinnans "säkra" dagar och bara ha sex då).

Vladde: Ja, det är verkligen dubbelmoral och att detta har varit lagligt ända fram till år 2005 är obegripligt.

I Chile är ju dessutom (vilket du påtalar) utbildning kanske ännu viktigare än i Sverige. Någon som inte gått ut gymnasiet i Sverige kan ändå klara av sin försörjning. Vad återstår för en tjej som blev tvungen att lämna skolan som 16-17 åring i Chile? Förmodligen att vakta bilar eller sälja småsaker för växelpengar.

Nadia sa...

Vladde: Tack för påpekandet av mitt ihopblandande av Alwyn och Lagos, skall ändra det med en gång!