25.10.06

11 September avenyn

Providencia ar ett litet Europa mitt i Santiago. Har finns gott om lyxiga kopcentrum dar det mesta som vasterlandet har att erbjuda gar att finna. Trevliga butiker, restauranter och affarer finns i overflod. Bostaderna ar bevama, rymliga och och ser trevliga ut bade utanpa och innuti. Gatorna kantas av grona grasmattor, palmtrad, blommor och vaxter som ger skugga i varmen. Det ar en liten oas bara ett par minuters bussfard ifran den bullriga och intensiva storstaden Santiago.

Eftersom Providencia ar ett tillhall for Chiles ofta konservativa medelklass ar det har som det Pinochetvanliga hogerpartiet UDI har sitt faste. Det ar ingen tillfallighet att man just i Providencia har valt att kalla en av huvudgatorna for "Avenida 11 de Septiembre". 11 September var det datum da militarkuppen skedde och ar darfor for manga chilenare ett datum som innebar slutet for demokratin och borjan pa en diktatur som kom att vara i 17 ar. Forra sondagen annordnade man en demonstration vid gatan for att visa sitt missnoje infor namnvalet.
I medelklassparadiset Providencia har man dock en lite annorlunda syn pa saken och menar att den 11 September var det datum da landets raddades undan socialismen och Chile inledde sin ekonomiska tillvaxt.


Forutom 11 September aveny finns det aven en mycket fin Sverige gata i Providencia, sa trots att inlagget handlade om Avenida 11 de Septiembre valde jag att pa bilden fokusera pa gatan med det vackraste namnet.

5 kommentarer:

Pumita sa...

Vad kul med en ny blogg!
Har uppdaterat mina länkar och lagt in dig i Bloglines så jag inte missar något. :)

Såna gatunamn gillar jag! De är förvånansvärt vanliga i Sydamerika. Nja, i Chile kanske man inte blir så förvånad, men på en del andra ställen.

Har du hunnit fundera på vad du ska pyssla med därborta?

Anonym sa...

Precis som den andra Johanna så har även jag lagt till den här länken på min blogg istället. Kul med uppfräschning och ny blogg. :)

Anna Malaga sa...

Kul med en ny blogg och lite bilder! Jag började ocksâ bli lite sjösjuk ;-)

Anonym sa...

Hej!

Jag har länge funderat vad orden "latinamerika(nsk)", "europa(eisk)" och "västerländsk" betyder för dig. Jag har försökt reda ut det genom att läsa vad du skriver och blir inte riktigt klok. Du motsätter ofta "latinamerikansk" och "europeisk/västerländsk" men för det mesta handlar det om ekonomisk standard. Vad i Providencia är "olatinamerikansk", varför tycker du att området inte verkar höra till landet där det finns?

Nadia sa...

Pumans dotter: Visst ar det kul med sadana gatunamn, lite lagom provocerande. Kanske borde vi hitta pa nagot liknande i Sverige?

Funderandet borjar jag med nasta vecka ;) An sa lange skall jag bara ha semester.

Johanna; Jag var sugen pa att testa nya blogger som ar mycket mer anvandarvanlig. Vet inte hur mycket jag kommer orka halla pa att pilla med bloggen men skall atminstone se till att lagga in alla lankar.

Anna: Tyckte att det var viktigt med vit bakgrund eftersom jag ville lagga in mycket bilder. Fler (och battre) bilder kommer det definitivt att bli!

Suedacan; Det var en fraga som kraver ett langt svar sa det far nog bli ett eget inlagg.