31.10.06

Huset vid Isla Negra och Pablo Neruda

Pablo Nerudas hus vid Isla Negra

Råkar man någon gång i sitt liv befinna sig i Santiago är Isla Negra ett måste att besöka för den som hyser det minsta intresse för litteratur. Isla Negra som faktiskt inte är en ö såsom namnet vill göra gällande, ligger ungefär en och en halvtimme från Santiago. Det som gör Isla Negra till ett turistmål idag är det faktum att den chilenske poeten Pablo Nerudas hus som numera är ett museum är beläget här. I huset vid Isla Negra tillbringade Neruda sina sista år tillsammans med hustrun Matilde Urrutia och det lär också varit här som han fann inspiration till många av sina vackra verser.

Utsikt från huset vid Isla Negra. På bilden syns Nerudas och hustrun Matilde Urrutias grav.

Neruda är något av Chiles nationalskald och hans böcker återfinns fortfarande på första parkett i skyltfönstren i de flesta bokhandlar. Pablo Neruda föddes som Neftalí Ricardo Reyes Basoalto i staden Parral 1904. Fadern var järnvägsarbetare medan modern, som dog kort efter födseln var lärarinna. Sin barndom och ungdom tillbringade Neruda i staden Temuco där han bland annat lärde känna Gabriela Mistral, även hon en välkänd och hyllad poet av chilenskt ursprung. Crepusculario, som kom att bli poetens första publicerade diktsamling utgavs då Neruda endast var 19 år gammal. Två år senare utkom Veinte poemas de amor y una cancion desesperada (20 kärleksdikter och en förtvivlad sång) som idag är den mest sålda diktsamlingen på spanska. Denna korta lilla bok är en av mina personliga Neruda favoriter och inehåller många ofta citerade visdomsord. Som exempel kan nämnas "Es tan corto el amor y tan largo el olvido" (Ungefär; Kärleken är så kort och glömskan så lång), en fras som jag såg på en kylskåpsmagnet senast igår.

Detalj från huset vid Isla Negra.

Efter avklarade studier vid Universidad de Chile fick Neruda arbete som konsul och tjänstgjorde bland annat i Burma och Kina. Nerudas vistelse i Asien ser man spår av i huset vid Isla Negra där han samlat prydnadsföremål och masker från de länder han besökt. De kläder han bar då han mottog sitt nobelpris i litteratur 1971 finns också till beskådan i huset. Tyvärr är det förbjudet att ta foton inne i huset men ett par foton från utsidan bjuder jag på.

Neruda var förtjust i havet och allt som hör det till. På bilden en fisk vid sidan av huset.

Mural av Pablo Neruda och en av de många galjonsfigurer han samlade på.

8 kommentarer:

Patricia sa...

Där har jag också varit!!! Fantastiskt vackert!!

Nadia sa...

jattefint! Jag har redan borjat planera for ett aterbesok.

Anna Malaga sa...

Vad härligt! Vilka intensiva färger och vilket lugn!

Pumita sa...

Det här var verkligen intressant (och fina kort)! Jag vill också åka dit!

Nadia sa...

Anna: Det var faktiskt lika fint i verkligheten som det ser ut på bilderna. Lätt att förstå varför Neruda valde att bosätta sig just vid Isla negra.

Pumans dotter: Kul att du gillade det, jag har varit lite dålig på att skriva på sistonde. Hursomhelst är ett besök verkligen att rekommendera.

Anonym sa...

I have to thank you for the efforts you have put in writing this site.

I am hoping to see the same high-grade content from you later on as well.
In truth, your creative writing abilities has encouraged
me to get my own, personal site now ;)
Feel free to visit my web-site - english premier league transfer news 2012

Anonym sa...

First of all I would like to say great blog!
I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.

I was interested to find out how you center yourself
and clear your thoughts before writing. I've had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Appreciate it!
Stop by my web site : english premier league transfer news now

Anonym sa...

This post will assist the internet users for creating new weblog or even a blog from start
to end.
My web blog ... pizza games burger games