7.11.06

Lucuma


I Chile har jag smakat den godaste glass jag någonsin ätit. Min favoritsmak är helado de Lucuma. Lucuma är en frukt rik på B- och C-vitaminer samt kalcium. Den växer på träd och beskrivs här som en "typisk chilensk frukt". Hurvida det är sant eller ej vet jag inte men däremot har jag upptäckt att frukten är vanligt förekommande i både bakverk och glass. Lucuma sägs inte vara särskilt god, glass gjord på Lucuma är dock himmelskt gott! Är det något jag kommer att sakna den dag jag lämnar Chile är det just denna glassmak.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Lúcuma is a nutrient dense fruit from Peru"

Det det va ok din inlägg om Lucuma men du måste berätta sanning!

"lucuma var intruducierat till centrala chile"
om du titta hit: http://www.essentiallivingfoods.com/products-exotic-fruit-lucuma.html

och om du googlar kommer du att hitta varianter, frukten kommer också från bolvia och ecuador. och glasset i chile har inte samma smak som i Peru och ecuador.

om du tittar hit på spanska:
http://es.wikipedia.org/wiki/Pouteria_lucuma

på engelska:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lucuma

tack!

OBS! lucuma är peruansk!

PatrickAyllon sa...

Lucuma är från Peru, sen 1528 när spanjorerna kom till Lima och upptäckte den frukten, Den är från Peru och finns i chile men pga exporationer och för att det har kultiverat år senare, Cherimoya, Potatis, Ananas och tomat är nåra av 1000 vegetabler som kommer från Peru

erik dehbans sa...

Lucuma är Chilensk till 100% och även så Cherimoya, Ananas samt Pisco. Potatis är svensk och Tomaten är Italiensk. Det vet alla normala människor på jorden. Det enda som kommer från Peru är Peruaner.

Anonym sa...

Det är så här, att potatis odlas i Peru sedan flera tusen tillbaka i tiden.I norra Peru finns pyramider som är 5000 år gamla, alltså lika gamla som Egyptiernas pyramider.
När spanjorerna kom till Peru hittade de 650 olika sorter potatis, 20 olika sorter majs, och andra saker. Lucuma finns inristad i gamla Moches Kultur föremål, på 600 talet. Chilenare har tagit sig rätten att visa upp produkter från Peru och andra länder som om det vore deras. Detta kallas för stöld.

mano sa...

lucuma kommer från peru...potatis , pisco, chirimoya och många andra produkter kommer också från peru....kolla på en mer seriös sida som inte sprider falsk information . alla vet att chilenare håller på att kopiera peruansk kultur och vill visa det som sitt eget. synd.

Anonym sa...

Om vi Chilenare vill kopiera peruasnk kultur måste vi först radera våra hjärnor och det är omöjligt