23.11.06

Michelle Bachelet


Michelle Bachelet tillträdde sitt ämbete som Chiles första kvinnliga president den 11 mars 2006. Om jag inte missminner mig innehar hon även äran av att vara Latinamerikas första kvinnliga valda president, tidigare individer av kvinnligt kön som har innehaft befattningen har varit änkor efter avlidna presidenter.
Michelle Bachelet föddes i Santiago de Chile den 29 September 1951, dotter till Alberto Bachelet general i flygvapnet och antropologen Angela Jeria.
Då militärkuppen inträffade 1973 anhölls Alberto Bachelet vars brott sades vara att ha förått fosterlandet. Den 12 mars året därefter avled han efter att ha utsatts för tortyr. Michelle Bachelet själv, som vid denna tidpunkt var aktiv medlem i socialistpartiet fängslades 1975 och fördes till Villa grimaldi, ett fängelse som idag är ökänt för den tortyr politiska fångar utsattes för på denna plats mellan åren 1974 till 1977. Även Bachelets mor kom att fängslas, de båda lyckades dock undfly diktaturen och sällade sig till den skara av exilchilenare som sökte en fristad på kontinenter långt ifrån den egna. Bachelet tillbringade ett par år i både Australien och Tyskland innan hon återvände till Chile 1979 där hon vid Universidad de Chile tog sin läkarexamen.

Innan Michelle Bachelet blev Chiles president tjänstgjorde hon som hälsovårdsminister och försvarsminister i tidigare presidenten Ricardo Lagos regering.
Att en frånskild trebarnsmor som Bachelet lyckades vinna presidentvalet i ett land där den katolska kyrkans inflytande fortfarande är stort var något av en sensation och många chilenare tycks ha haft stora förhoppningar på landets nytillträdda ledare.
Själv har jag inte direkt hunnit skapa mig en uppfattning om Chiles president men efter att ha pratat med en hel del chilenare kan jag säga att ett klagomål som ofta återkommer då man diskuterar Bachelet, vare sig personen ifråga är Bacheletanhängare eller inte, är att presidenten ofta är alltför diplomatisk och rädd för att uttrycka en klar åsikt. Just nu tampas presidenten med en nyligen upblossad korruptionsskandal. Och huruvida hon får bukt med fattigdomen och den höga arbetslösheten återstår fortfarande att se men låt oss för Chiles skull hoppas att Bachelet lyckas infria sina löften till det chilenska folket.

5 kommentarer:

Linda sa...

Det hoppas onekligen jag också!
Häftigt med framväxten av kvinnliga presidenter/statschefer runt om i världen! :)

Nadia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nadia sa...

Linda: Visst ar det haftigt aven om de fortfarande finns alltfor fa.

Vargakvinnan: Hej och valkommen! Ja, oavsett vad man tycker om Bachelet far man hoppas att det gar henne val.

Pumita sa...

Jag läste nånstans alldeles nyligen att Bachelet har träffat/ska träffa Shakira som jobbar för UNICEF mot barnarbete och att det ska inledas ett samarbete mellan Chile och Colombia i de frågorna. Det låter positivt!

Nadia sa...

Bachelet traffade Shakira i onsdags da hon var i Santiago for att halla tva kkonserter. Huruvida de bada verkligen astadkom ngt konstruktivt vid motet vet jag inte, har visade de bara vinka-fran-presidentpalatset-balkongbilder. :)