26.6.07

Copa America 2007

Ikväll är det avspark för Sydamerikas viktigaste fotbollsturnering Copa América i årets värdland Venezuela. Utöver en rad Sydamerikanska nationer (Venezuela, Argentina, Bolivia; Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru och Uruguay) deltar även USA och Mexiko som inbjudna gäster. Copa América som är världens äldsta fotbollsturnering organiserades första gången år 1916. De länder som kammat hem flest pokaler är Argentina och Urugay som kan skryta med att ha vunnit turneringen hela 14 gånger vardera. Förra året vanns Copa América av Brasilien, om det går lika bra för Sydamerikas stora fotbollsnation denna gånge återstår att se då två av lagets stora stjärnor, Ronaldinho och Kaká har tackat nej till att delta.
För Chile ser det mörkt ut. Landet har inte direkt gjort sig känt för att göra succé på fotbollsplan och har dessutom hamnat i en svår grupp tillsammans med Brasilien, Ecuador och Mexiko. Många chilenare är förstås lika fotbollstokiga som resten av kontinentens (och övriga världens) inevånare, att uppleva nederlag efter nederlag måste därför smärta. Å andra sidan är chilenarna vana vid att förlora i internationella sammanhang. Förra året gick man för först gången i landets historia segrande ur en internationell sporttävling. Det var de chilenska kvinnorna som vann en guldmedalj i den något undanskymda sporten hockey patín (ett slags hockey på rullskridskor).
En chilensk vän till mig deklarerade att han om han fick välja att aldrig under sin livstid äga en bil och detta innebar att Chile någon gång skulle vinna fotbolls-VM, gärna skulle vara billös livet ut. Att Chile skulle vinna fotbolls-VM känns i nuläget som en mycket verklighetsfrämmande och överoptimistisk tanke, kanske får man börja med att ta sikte på att besegra Ecuador under morgondagens match i Copa América.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja fotbollsfanatism...

Argentinarna ar helt tokiga, det här hände igar i Buenos Aires.

För de som inte kan spanska: Stort slagsmal mellan de bada lagens hejarklacker (och diverse personer som rakade befinna sig pa fel plats vid fel tid) - en dog, 11 civila och 3 poliser skadade, och 78 anhallna...

Och nar Boca Juniors spelar pa sin hemmastadion stalls min kompis lektioner in, eftersom hennes skola ligger i de kvarteren och det ar for farligt att vara i narheten da...

Nadia sa...

Själv har jag lite svårt att uppbåda denna brinnande entusiasm då det gäller fotboll. Visst kan det vara kul att titta på en match men någon fanatiker är jag inte.
Det låter som om det går vilt till i Buenos Aires, du får se till att hålla hårt i hatten och inte springa på för många fotbollsmatcher! ;)

Lisa Christensen sa...

Fotbollsfansen i Sydamerika tycks verkligen ta sporten på blodigt allvar. De har minst sagt passion för spelet (och så är de ju bra också, men de vågar väl inte annat).

Anonym sa...

Chile vinner! C H I, CHI. L E, LE. CHI CHI CHI LE LE LE VIVA CHILE!

;)

Nadia sa...

Lisa: Engelsmännen är väl inte heller alltid så sansade då de gäller så viktiga saker som fotboll?

Fernando: Ja, hoppas kan man ju alltid. Hoppet lär ju vara det sista som överger människan ;)

Lisa Christensen sa...

De är inte det minsta sansade och de får en chock varje gång de inser att de inte är världsbäst...