El chino och skandalerna
En segerviss president klädd i traditionella peruanska kläder. Fujimoris japanska ursprung tros ha varit en fördel då peruanerna lättare identifierar sig med någon från en etnisk minoritet än med den styrande, vita överklassen som sedan erövringen styrt landet.
Rätt som det är dyker han upp som gubben i lådan, aldrig i förgrunden alltid i dolda skrymslen och vrår, i tidningarnas små undangömda notiser. Så små att de är lätta att missa vid ett snabbt ögonkast.
Och nu har det hänt igen - El chino (kinesen), som Perus f.d. president Alberto Fujimori kärleksfullt kallas av sina anhängare är åter på tapeten. Den här gången dyker han upp i media eftersom en chilensk domare har beslutat att Fujimori som sitter i husarrest i Santiago de Chile skall utlämnas till Peru där åtal rörande flera punkter väntar honom.
Alberto Fujimori var Perus president från år 1990 till år 2000 och har sedan sitt uppdykande på Perus politiska arena varit duktig på att skapa polemik. Fujimori föddes i Lima 1938 av japanska föräldrar. Hans födelseort har senare ifrågasatts och man har hävdat att Fujimori i själva verket föddes i Japan. En allvarlig anklagelse eftersom endast personer födda i Peru kan inneha presidentposten enligt peruansk lag.
Alberto Fujimori har fyra barn med ex-hustrun Susana Higuchi Miyagawa, även hon japanskättad politiker och ingenjör. Skilsmässan mellan paret blev en smutsig historia. Higuchi blev den första som anklagade sin makes regering för korruption. Dessutom avslöjade hon att begagnade kläder som hade skänkts av Japan och var avsedda för fattiga peruaner hade sålts av släktingar till Fujimori. Fujimori svarade med att frånta sin hustru titeln som rikets första dam och lät parets äldsta dotter överta titeln istället. Higuchi sade sig även ha blivit torterad av den peruanska armén och gick offentligt ut och visade upp sin rygg, brännmärkt av cigaretter. Anklagelserna förnekades förstås av Fujimori
Hösten år 2000 flydde Alberto Fujimori som har dubbelt medborgarskap till Japan efter en korruptionsskandal och sände in sin avskedsansökan via fax. Peru försökte vid ett flertal tillfällen få Fujimori utlämnad för att kunna ställa honom inför rätta. Åtalen som är omkring 20 stycken rör enligt Amnesty International "allt från korruption till delaktighet i utomrättsliga avrättningar". Ovan nämnda organisation dokumenterade under Fujimoris tio år vid makten hundratals fall av "försvinnande", tortyr och andra former av övergrepp begångna av Perus militära styrkor var också vanliga.
Trots Fujimoris många felsteg är han fortfarande populär och omtyckt i sitt hemland. Fujimori fick fart på ekonomin och utplånade under sin regeringstid de två gerillagrupperna Sendero Luminoso och Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA) som länge hållit landet i ett järngrepp. Sådana ting brukar när allt kommer kring värderas högre bland allmänheten som märker av dess direkta effekter men har mindre insyn i korruptionen inom den peruanska staten och presidentens personliga förehavanden. Omkring 69 000 människor dödades under kriget mot gerillagrupperna och ofta var det vanliga bönder som hamnade i skottgluggen. Fujimoris regering anklagas för övrigt även för tvångssterilisering av 331 600 kvinnor. Det peruanska parlamentet beslutade på grund av detta att åtala Fujimori samt tre hälsoministrar för folkmord och brott mot mänskliga rättigheter.
År 2005 dök Fujimori oväntat upp i Chiles huvudstad Santiago varifrån han hade planer på bygga upp en presidentkampanj för att kunna återvända till Peru och delta i valet 2006. Sedan dess har han inte lämnat Chile och beslutet som fattades av Mónica Maldonado, domare i Chiles högsta domstol den 8 juni i år om att Fujimori bör utlämnas applåderades av internationella organisationer som Amnesty International.
Perus ansökan om utlämning innehöll 55 sidor av åtalspunkter, och om Fujimori blir utlämnad och åtalad i hemlandet får man hoppas att han får skaka galler länge. Men ännu är det inte dags att ropa hurra, för Sydamerika är en märklig kontinent där människor som Fujimori och dennes gelikar alltför ofta lyckas ta sig ur till besvärliga situationer utan en enda skråma. Idag läste jag i en chilensk tidning att japansk media rapporterar om att Fujimori har tillfrågats om att ställa upp i valet för ett oppositionsparti i Japan. Så vem vet, kanske drömmer el chino i sin husarrest i ett av Santiagos exklusiva områden om att göra succé och plundra statskassan även på en ö i andra änden av världen.
Karikatyr av Fujimoris dotter Keiko som sitter i den peruanska kongressen.
"Jag är medveten om att de 800.000 dollar som min och mina syskons utbildning kostade kom från peruanernas fickor och det är därför som jag vill bli invald i kongressen.
För att gottgöra oss genom ditt arbete?
Nej, för att jag vill att mina framtida barn skall få detsamma som jag fick".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar