21.6.07

Kvinnan med de vackra händerna


Så har jag lyckats lägga vantarna på en sån där riktigt härlig, inspirerande bok som som får en att tro att allt är möjligt och ingenting är omöjligt. Bokens titel är Kvinnan med de vackra händerna, skriven av den danska författarinnan Hanne-Vibeke Holst. I egenskap av goodwill ambassadör för FN har Holst besökt en rad olika länder och intervjuat allt från en vietnamesisk gatuförsäljerska med 16-timmars arbetsdag till en nicaraguansk domare som föddes i en fattig familj på landsbygden och lever under dödshot på grund av sitt förflutna som sandinist. Boken utgörs av en samling porträtt av kvinnor som lever i Uganda, Nicaragua, Ryssland, Egypten och Vietnam, alla har de en historia som är värd att berättas, alla har de en historia som är värd att läsas. Ibland är det bara fragment av dessa kvinnors liv som alltför snabbt skymtar förbi och jag önskar att författarinnan hade plockat upp en del av de sidospår som förekommer. Släktingar eller vänner till de intervjuade som nämns i förbigående och vars livsöde verkar värdigt ett alldeles eget porträtt. Men man kan ju inte få allt, och de bilder som målas upp av kvinnorna är trots allt oerhört levande, engagerande, fascinerande och intressanta. En bok som jag varmt kan rekommendera! (Dessutom finns den i pocket) Ett extra plus får utdelas för de korta faktatexter i undre kanten av bokens sidor som i siffror och statistik och berättar mer om hur världens kvinnor har det. Nedan följer ett par exempel.


60% av flickorna i Uganda har blivit våldtagna.

Inte ett enda EU-land har lika många kvinnor som män på högsta nivån under ministerposter inom offentlig förvaltning. Danmark ligger i botten med bara fem procent. I toppen ligger Rumänien med 47%.

Nicaraguanska barn går i genomsnitt i skolan i fyra år, men ett av fem får aldrig gå i skolan.

I Nepal är sju procent av flickorna gifta när de är tio år gamla och 40% när de är 15.

Hälften av alla tonårsflickor söder om Sahara vet inte att man kan ha aids även om man ser frisk ut.

Två tredjedelar av alla vuxna analfabeter i världen är kvinnor

Vid en kvinnokonferens i Saudiarabien sommaren 2004 beslutades att kvinnornas roll i hemmet är deras främsta förpliktelse och att den bästa vägen till reformer är att hålla sig till Koranen.

3 kommentarer:

Susanne sa...

Roligt du nämner den här boken. Den står på min inköpslista inför sommarlovets läsning. Ser fram emot den och speciellt då kapitlet om Nicaragua förstås.

Lisa Christensen sa...

Den skulle jag gärna vilja läsa. Det är bra att få lite perspektiv på saker...

Nadia sa...

Susanne; Vilket bra val till sommarläsningen! intressant, lärorik och uppmuntrande är läsningen av denna bok. Nicaraguadelen hör till de längsta avsnitten i boken. Fascinerande är det också, speciellt kapitlet om domaren som föddes i en liten fattig by och hur hon har kämpat och slagits för att komma dit hon befinner sig idag.
Hoppas du tycker om boken!

Lisa: Läs den, den är både intressant och lättläst!