20.6.07

Ky

Förrätten Satay de pollo, ljuvligt god på Ky.

Sista veckan i Santiago besökte jag och ett par vänner stans absolut coolaste restaurang, Ky. Ky ligger i ett vanligt hus i vilket alla rum har en personlig prägel och är fyllda med märkliga föremål som ser ut att ha inhandlats i en antikvitetaffär. Eftersom maten som serveras på restaurangen är asiatisk är många av av inredningsföremålen hämtade från Thailand, Indonesien och andra länder i regionen. För den som är intresserad av inredning måste Ky vara något av en dröm, jag tror aldrig att jag tidigare har besökt en restaurang där man har lyckats skapa en så unik och hemtrevlig miljö.


Restaurangen är en aning dyr med chilenska mått mätt, en huvudrätt kostar omkring 9000 pesos (120kr), den ligger på en undangömd plats och sägs vara ett populärt ställe bland Santiagos celebriteter.
Asiatiska matställen är inte lika vanligt förekommande i Chile som hemma varför det också känns lite exotiskt att besöka Ky. Vad jag gillar extra mycket är att man verkligen lägger ner en speciell omsorg på allt. Från rätterna som läggs upp på tallrikarna för att tilltala ögat och vara dekorativa, till notan som (om man är ett större sällskap) ställs på bordet i något som liknar en skattkista från 1800-talet. Ky är en upplevelse för såväl öga som gom. Lite extra roligt är det förstås att de i menyn har en efterätt som består av brownie och vaniljglass serverad i en hög kopp. Efterrätten heter Maikel Yacson och är mörkt brun i botten, med ett ljusbrunt mellanskikt och kritvit uptill .


Ky ligger på Avenida Perú 631 i ett vanligt hus där man får ringa på en dörrklocka för att bli insläppt.

1 kommentar:

Anonym sa...

oerhört vanligt med husrestauranger i Chile, förvisso..

Journal i Viña har ruggigt god sushi!