19.10.08

Los Dominicos

I utkanterna av komunen las Condes, omgivet av Andernas gronskande och ibland snotackta kullar ligger den lilla byn Los Dominicos. Byn som bestar av en samling smahus var fran borjan en hacienda (ett slags motsvarighet till de svenska herrgardarna) som 1834 overtogs av den religiosa dominikanorden.
Idag ar Los Dominicos pittoreska och koloniala smahus samlingspunkt for hantverksforemal fran hela landet. Eftersom los dominicos ar ett givet turistutflyktsmal ar priserna pa hantverket som saljs langt mycket hogre an vad man far betala for samma foremal pa andra platser. Men Los Dominicos ar anda vart ett besok for de vackra omgivningar i vilka byn ar belagen och for den kansla av kolonialera som vilar over platsen. I Santiago ar det annars till skillnad fran i manga andra latinamerikanska stader ont om vackra kolonialbyggnader. En del av forklaringen ar att Chile aldrig var nagon viktig knutpunkt i det spanska imperiet. Har fanns varken guld eller silver att hamta och Chile forblev for alltid en del av periferin. I dagens Santiago tycks man inte heller se nagon mening i att bevara gamla hus och andra byggnader. Istallet river man for att ge plats at moderna
flervaningshus med pool.

I byn Los Dominicos saljs hantverk i alla upptankliga former.









Los dominicos sett fran parkeringsplatsen utanfor.



Har saljs aven faglar, marsvin, hamstrar, hundar, fiskar och manga fler djur vilket forstas uppskattas av de yngre besokarna.

4 kommentarer:

It´s all about me sa...

Fint!

Nadia sa...

Visst ar det!

Anna sa...

Var ligger det?

Nadia sa...

I utkanterna av las Condes, langs den stora gatan Apoqauindo om du kanner till den?