14.10.08

Mammaledighet i Chile

De senaste dagarna har jag tillbringat mycket tid med vanner som precis fatt eller snart skall fa barn. Givetvis har vara samtal kretsat kring barn och mammaledighet. Chilenskorna blir nast intill grona av avund da de far hora talas om hur lang den svenska mammaledigheten ar.
I Chile delas mammaledigheten upp i tva delar; pre-parto och post-parto. Den forstnamnda tas ut innan barnet har fotts och kan vara upp till sex veckor lang. Den sistnamnda som tas ut efter barnets fodelse varar endast tva manader och tre veckor. Darefter ar det tankt att man skall tillbaks till arbetslivet. Vad det galler papporna har dessa endast ratt till fem dagars ledighet i samband med barnets fodelse.
Efter vad jag forstatt genom att ha talat med vanner och bekanta ar det emellertid relativt vanligt att man forsoker forlanga sin mammaledighet med hjalp av falska lakarintyg. Man skall helt enkelt ha lyckan att hitta en doktor som ar villig att skriva ett intyg for nagon sjukdom hos barnet sa att mamman kan stanna hemma langre. En god van till mig som ar i sjunde manaden satt igar och diskuterade med sin man om vilken sjukdom hon skulle behova aberopa for att kunna stanna hemma langre an tva och en halv manad med sin dotter.
I mina oron lat alltihop hemskt. Hemskt att behova aterga till arbetet med en yttepytte bebis som definitivt behover sina foraldrar och som kanske fortfarande vacker dem flera ganger per natt. Samtidigt kanns det tragiskt att man med hjalp av ratt kontakter skall kunna forlanga sin foraldraledighet pa falska grunder medan andra som inte har rad far aterga till arbetet.

4 kommentarer:

Anna sa...

Papporna kan faktiskt få ta ut föräldraledighet. Eftersom min pojkvän var ensamstående med sin dotter från hon var en månad så var han föräldraledig med henne. Men det är krångligt och byråkratiskt skulle jag tro. Och visst är det tragiskt att alla VABar för att kunna vara hemma med barnen.

Något som är bra tycker jag är att stora arbetsplatser har förskolan på plats eller i anslutning till arbetsplatsen så mammorna kan gå ifrån och amma sina barn tills de är 2 år.

Man får ju skattelättnader för fru och barn men det hjälper ju bara gifta kvinnor som har en man som tjänar bra. Som vanligt.

Nadia sa...

Fast om man inte ar ensamstaende har ju pappan enbart ratt till fem dagar. Det ar ju inte precis sa att man kan dela foraldraledigheten rakt av som hemma.

Lagstiftniingen som ger kvinnor ratt att amma ar ratt ny. Den borjade galla senast jag var i Chile. Om jag inte minns fel far man bara vara ifran en timma. Inte sa mycket och blir sakert latt lite stressigt om dagiset inte ligger i narheten av arbetsplatsen.

Sara sa...

I Frankrike har mamman rätt till 16 veckors betald ledighet, varav minst 4 innan förlossningen. Men mammaledighet uppskattas inte alltid av arbetsgivare, och en vän till mig gick precis tillbaka till jobbet - hennes son är 1 månad. Sedan har man rÄtt att stanna hemma i upp till ett år, men utan ersättning, så det säger sig självt att det inte är självklart. Och pappan har 11 dagar + 3 obligatoriska. Jag har nog inte förstått hur förmånligt det svenska systemet är förrän jag väntar barn i ett annat land...

Nadia sa...

Jag har nog inte riktigt heller forstatt hur formanligt det svenska systemet ar forran nu da jag sjalv blivit mamma.
Att aterga till att arbeta nar man har en 1-manaders baby tycker jag kanns snudd pa omanskligt.