Kartellbildning i apoteksvärlden
För ett par dagar sedan avslöjades det att tre stora apotekskedjor i Chile gemensamt fattat beslut om prishöjningar på omkring 200 olika mediciner. De inblandade apotekskedjorna Cruz Verde, Farmacias Ahumada samt Salcobrand upptar tillsammans 91% av marknaden.
Då kartellbildningen avslöjades erkände en av de stora apotekskedjorna omedelbart medan de två andra valde att inte kommentera avslöjandet.
Människor är arga, upprörda och besvikna. I staden Concepción har ett flertal av de inblandade apoteken fått fönsterrutor krossade och i Santiago har demonstrationer mot kartellbildningen förekommit.
Värst drabbade av prishöjningarna blir äldre människor som lever på en låg pension och lider av fler än en av de sjukdomar för vilka priset på läkemedel höjs.
Mediciner är dyra, mycket dyra och för många människor återstår inte något annat alternativ än att sluta köpa de läkemedel de såväl behöver.
4 kommentarer:
Alltidsamma människor som tycks drabbas. Så orättvist!
Verkligen. Det var dessutom ganska vanliga sjukdomar det gällde. Typ diabetes, högt blodtryck osv.
Finns det någon form av välgörenhetsorganisationer eller liknade där fattiga kan få gratis medicin? Jag har hört från andra länder att bland annat kyrkan kan ha sån verksamhet. Men jag vet inte hur det fungerar i Chile
Vissa kommuner subventionerar i vissa fall mediciner. Men det är inte så mycket och folk som har diabetes, astma ,högt blodtryck eller andra vanliga sjukdomar som kräver daglig medicinering kan ändå få betala en tusenlapp eller två i månaden.
Sedan finns det sjukdomar som t.ex. HIV där merparten av kostnaden för medicin täck av staten. Men det hör till undantagen.
Skicka en kommentar