19.3.09

Nueva Germania

Bernhard Föster, Nueva Germanias grundare. Bild från Wikipedia.

Jag fortsätter att läsa om andra världskriget och de krigsförbrytare som då kriget var förlorat lämnade Europa. Många av dem fann som bekant en fristad i samvetslösa länder som Chile, Paraguay, Brasilien och Argentina. Dessa länder i framförallt den södra delen av Sydamerika sträckte välvilligt ut en hand och tog emot tyska nazister och högt uppsatta SS-män. En förklaring till denna välvilja var den tyska maktelitens goda relationer till de styrande i många sydamerikanska länder. Dessutom hade flera av de tidigare nämnda länderna redan innan kriget tagit emot stora grupper av tyska invandrare. Majoriteten av de utvandrare som lämnade Europa för Sydamerika under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal gjorde det av samma skäl som dagens invandrare idag gör samma färd fast i motsatt riktning; av fattigdom och i sökandet efter en bättre framtid på andra sidan Atlanten.

Ett av de märkligaste äventyren och förmodligen även den mest stolliga utvandrarbravaden står Bernhard Föster för.
Den tyske läraren Bernhard Föster, tillika gift med Friedrich Nietzsches syster, utvandrade till Paraguay där han år 1886 grundade det lilla samhället Nueva Germania. Syftet med grundandet av den tyska kolonin var att finna en fristad där idén om den ariska rasens överlägsenhet och överhöghet skulle kunna utvecklas och frodas, långt ifrån de judar som Föster så innerligt avskydde.
Lyckligt nog för resten av världen utföll inte projektet riktigt på det sett som Föster hade önskat. De tyska invandrarna vantrivdes och led av det annorlunda klimatet. Det lilla samhällets medlemmar glömde snart bort orsaken till varför de befann sig i Paraguay och gifte sig med och smälte in bland lokalbefolningen.
Bernhard Föster själv begick självmord så snart som tre år efter kolonins grundande.
Det lilla samhället Nueva Germania finns dock fortfarande kvar i Paraguay. Dagens invånarna ägnar sig främst åt odlande av mate.
Elisabeth Förster Nietzsche återvände till Tyskland fem år efter makens självmord. Bild från Wikipedia

5 kommentarer:

Rune sa...

Jag kan inte påstå att jag är en beundrare av Friedrich Nietzsche, men jag gillar hans idéer om nihilismen och en värld utan gudar. Och nu läser man att hans syster var en antisemitisk nazist! Läste lite om Elisabeth och det ser ändå ut som om syskonen inte hade så mycket gemensamt. Hon ändrade dessutom, efter broderns död, hans arbeten då de inte passade hennes världsbild.

Men Nueva Germania visar hur fel det kan bli när människor är helt världsfrånvända och inte riktigt förstår vad de gör och varför.

Anonym sa...

Hej!

Det är verkligen intressant detta med olika kolonier fran den gamla världen i Latinamerika. Jag tror manga har bilden av kontinenten som bestaende av spanjorer indianer och olika blandningar däremellan. Men det finns ju som du skrivit en del om väl etablerade och ofta inflytelserika grupper av tyskar, palestinier, libaneser, kineser, kroater m m.

Här i Bolivia var det en del uppmärksamhet om Gestapo-chefen Klaus Barbie när en film om honom kom ut i oktober. Han flydde till Bolivia efter kriget och hjälpte sedan till med en statskupp här.

Och i den aktuella politiska striden mellan La Paz och Santa Cruz anklagas nagra representanter för S Cruz med -vic efternamn för att vara ättlingar till kroatiska Ustasja-nazister.

Har skrivit lite mer om det här:

http://olaibolivia.blogspot.com/2008/09/nazister-i-bolivia.html

http://olaibolivia.blogspot.com/2008/10/dm-i-nazireferenser.html

Anonym sa...

Intressant! I Chile fanns ju Colonia Dignidad (suck, vilket namn! dignidad betyder ära på svenska)där tyskarna överlät sin lilla "koloni" åt militären så dessa fick tortera fritt där inne.Paul Schäfer anklagades ju till och med för pedofili, den tysken..

Intressant är också hur dessa nazistiska krigsförbrytare tog sig till sydamerika. Med hjälp av katolska kyrkan och vatikanen. Det är värd en egen post! ;-)

Thérèse sa...

Intressant inlägg. När jag var i Venezuela besökte jag byn Colonia ca 1.5 timmes bilresa från Caracas. Det är en gammal tysk koloni som länge var i princip isolerad från övriga landet. Husen ser ut att ligga i någon sydtysk alpby och omgivningarna skulle nästan kunna vara tagna därifrån också för det är högt upp i bergen. Människorna som säkert har bildat familj med varnadra i generationer inom byn ser också mer europeiska än venezuelanska ut. Numera lever man på turism och det är ett populärt utflyktsmål på helger. Det finns gott om små hotell och restauranger där flickor i bayerska folkdräkter serverar. Man gör också berömda marmelader och ostar samt en hel del ljus. Colonia förekommer i Isabel Allendes böcker om Eva Luna och innan jag kom till Venezuela trodde jag det var en uppdiktad by men den finns faktiskt. Lite bisarr upplevelse att komma till ett sorts väldigt turistiskt Tyskland i bergen nordväst om Caracas.

Här är ett inlägg med bilder från byn som jag skrev för drygt ett år sen.

Nadia sa...

Rune: Jag kände ungefär som du när jag läste om Nueva Germania första gången.
Jag läste ett reportage för flera år sedan i den numera nedlagda (tror jag) svenska tidningen darling om Nueva Germania och blev förbluffad över denna bisarra lilla tyskkoloni.

Ola: Jag tycker också det är fascinerande med platser som bebos av folk från alla världens hörn. I Latinamerika tycks man också jämförelsevis komma hyfsat väl överrens.

Minns att jag läste ett av inläggen som du länkar till. Skall kika in igen och se om jag kan få tag på dokumentären.

Vladde: Det du tar upp i exemplet är onekligen ett intressant ämne som man skulle kunna skriva hur mycket som helst om!

Therese: Har läst ditt inlägg nu och sett fotona. Det ser verkligen ut som Tyskland!