6.12.08

Dessa ständiga dispyter

En överbefälhavare i Perus armé har idag lämnat sin post efter en tvåveckors lång tumult kring en video från en privat fest som dök upp på You Tube. I videon kan den en aning överförfriskade f.d. överbefälhavaren ses häva ur sig ett par mindre lämpliga fraser om grannlandet Chile. Bland de numera välkända meningar i videon som visats gång på gång i chilensk tv återfinns bland annat nedanstående citat;

"Chileno que entra (a Perú) ya no sale y si sale, saldrá en cajón. Si no hay suficientes cajones, saldrán en bolsas de plástico". (Chilenare som kommer till Peru lämnar inte landet, och om dom skulle ge sig av så gör dom det i en låda. Om det inte finns tillräckligt med lådor så lämnar dom landet i en plastpåse).

Från chilenskt håll var man snabb med att kräva att general Edwin Donayre skulle avsättas. Detta retade förstås upp halva Peru som menade att Chile inte har någon som helst rättighet att lägga sig i hur grannlandet sköter sin armé.
Med Ewdwin Donayres avgång idag klargjorde Perus president Alan García att han ser kontroversen som avslutad.
Fast något egentligt slut på dessa oändliga konflikter mellan Chile och Peru som ofta uppstår ur petitesser kan vi nog inte vänta oss. Länderna råkar ständigt i luven på varandra och på bägge sidor av gränsen är man snabb med att leta fel som kan blåsas upp till stora konflikter. Chilenarna hävdar förstås att det är peruanerna som är infantila och avundsjuka som aldrig har kommit över förlusten i stillahavskriget för sju(hundra?) svåra år sedan.
Från Perus sida ses Chile som en självutnämnd storebror och besserwisser som har svårt att respektera gränsdragningen mellan länderna.
För en utomstående kan alla dessa konflikter te sig smått löjeväckande (vilket de på sätt och vis ändå måste sägas vara). Mindre löjeväckande är emellertid det faktum att dessa ständiga dispyter utspelas på högsta nivå och tas på blodigt allvar av bägge parter. Och att inte ett fullskaligt krig ännu utbrutit mellan nationerna är faktiskt lite av ett under.

2 kommentarer:

Thérèse sa...

Det är ju verkligen ett osmakligt skämt. På en helt annan nivå än våra Norge-vitsar. Jag tror vi svenskar som inte har särskilt spända relationer till våra grannländer har lite svårt att förstå sånt här , jag har det definitivt. När jag var i Indien fick jag ofta kommentarer om Pakistan som jag förväntades instämma i. Till och med barnen på den låg- och mellan- stadieskola jag var ganska mycket på ville få mig att instämma i olika negativa saker om Paktistan. Dels mer oskyldigt som att deras cricket-lag var uselt men också att pakistanska människor luktade illa , var fanatiska och hade diverse andra otrevliga egenskaper. Det här var inte hela tiden men då och då och det var alltid på något sätt så självklart att jag också skulle ha såna tankar om Pakistan.

Nadia sa...

Ja, tycker också att det var ett rätt osmakligt skämt som en med hans befattning inte bör dra ens på en privatfest.
Håller med om att vi svenskar nog har svårt att förstå hur problematiska relationer andra länder har till grannarna. Indien och Pakistan är ju ett ypperligt exempel. Tycker nästan det kan bli lite otäckt ibland när det är helt okej att öppet visa sitt hat och avsky för grannlandet. Kännslite som om det hjälper till att spä på stämningen.