15.12.08

Svenska Wikipedia om Chile

Jag gillar Wikipedia. Det är lättillgängligt, lättsmält och finns alltid till hands.
Att en kritisk läsare bör ta informationen som där går att finna med en nypa salt vet väl de flesta. För ibland kan det bli lite knas i ett lexikon på internet som vem som helst kan gå in och ändra i. Som i svenska Wikipedias stycke om Chile. Det är inte direkt...eh, ett under av upplysning.
Nedan följer ett par i mitt tycke lustiga citat.

Chilenare är vanligtvis en benämning på medborgare i Chile.

Chilenarna har en väl utvecklad kultur, enligt många.

Chile har genom åren varit en makt att räkna med i den sydamerikanska sporten, men har trots det bara gjort några prestationer i världsnivå. Chilenarna har spelat bra fotboll i åratal med glänsande och teknisk fotboll, fast de har haft dåliga tränare och har tendens, att vara mycket stökiga med disciplinen. Cykelsparken kommer från en chilenare som fångade pressens uppmärksamhet när han gjorde detta trick under en fotbollsmatch i Spanien och journalisterna började kalla tricket för "Chilena", som tricket heter numera i Sydamerika.

Knappast särskilt objektiv eller välskrivet. Jag gissar att det sista stycket om sport är skrivet av en chilenare bosatt i Sverige. Kanske är hemlängtan den förblindande omständighet som förhindrar textförfattarens förmåga att se Chiles helt ärligt rätt kassa idrottsprestationer genom åren för vad de är. Fast sånt kan man såklart inte heller skriva i ett lexikon.

2 kommentarer:

Unknown sa...

men herregud, hahah! Du får lägga in lite empirisk fakta tycker jag!!

Nadia sa...

Ja, man blir ju nästan lite sugen pa att gora det! :)