23.12.08

PSU-prov

Gårdagen var, kanske årets viktigast dag för många chilenska ungdomar. I går redovisades nämligen resultaten från PSU-proven, ett prov som öppnar eller stänger dörrarna till Chiles universitet och som alla blivande universitetsstudenter måste göra. Till skillnad från våra högskoleprov som ju på sätt och viss bara är ett tillägg till betygen från gymnasiet så fungerar PSU-provet ensamt som inträdesbiljett till universitetet. Man söker alltså inte till universitetet med betyg utan med resultat från det nationella PSU-provet.
De elever i Chile som gjort bäst ifrån sig på provet fick igår äta frukost med president Michelle Bachelet. Glädje och sorg blandades i grupper av gymnasieelver som i en enda enkel siffra fått sin framtid utstakad.
Tragiskt nog tydliggjorde PSU-resultaten ett redan välkänt faktum; elever i kommunala skolor har i princip ingen möjlighet att gå vidare till universitetet. Medan majoriteten av privatskolelever klarade sig bra eller mycket bra, blev nästan hälften av eleverna i kommunalaskolor inte ens godkända.
I Chile är det bara de som inte har råd att bekosta privatskolor som låter sina barn gå i kommunala skolor eftersom alla vet att möjligheten att läsa vidare blir strikt begränsad.

Inga kommentarer: