5.12.08

La Junta Militar de Gobierno Ordena

"Militärjuntan beordrar; finn och anhåll följande personer"

Fotot ovan är en sida ur senaste numret av den chilenska tidskriften The Clinic. Dessa foton med tillhörande text på personer som på grund av sina politiska åsikter ansågs utgöra ett hot mot militärregimen publicerades i en av Chiles största dagstidningar El Mercurio 1973. Fyra av personerna på bilden dog inte så långt efter att fotona publicerats, andra överlevde i exil och har intervjuats i The Clinic.
El Mercurio är fortfarande en av Chiles största dagstidningar och ägs av samme Agustín Edwards Eastman som basade över tidningen 1973. Tidningen är famös för att ha valt att ignorera många av de brott som begicks under militärdiktaturen. Själv köper jag då och då El Mercurio och läser den så gott som dagligen på internet. Att tidningen är högerstyrd och knappast särskilt objektiv är ingen hemlighet, den fungerar dock hyfsat som informationskälla för den som är medveten om detta.

5 kommentarer:

Pumita sa...

Läskigt! När jag var i Santiago såg vi en liten minidemonstration och minnesstund på Calle Londres utanför huset där många torterades och där man har satt plakat med namn och ålder bland gatstenarna. Vi bodde inte så långt därifrån och passerade av en slump men hade tyvärr inte tid att stanna och lyssna på talen.

Nadia sa...

Ja, visst är det läskigt...
Vad synd att du inte fick mer tid i Santiago! Hade säkert varit intressant att lyssna till.

Pumita sa...

Ja, tiden var alldeles för knapp! Skulle behövt en vecka iaf. Tråkigt! Men jag har inte sett norra Chile än så jag får hoppas att det blir en resa till och förhoppningsvis då mycket mer Santiago!

Thérèse sa...

Läskigt. Hur pass mycket talas det om diktaturen idag i Chile? Jag har fått för mig att det är väldigt känsligt.
När det gäller tidningar så kan jag tycka att det är okay att en tidning har en väldigt tydlig politisk färg om man vet om det. I Spanien drivs ju nästan politisk propaganda i artiklar och inte bara på ledare. I Sverige ska tidningarna vara så objektiva i artiklarna bara ledaren ska vara politisk. Fast det känns inte alltid så och då hade det varit bättre att man tydlig deklarerade politisk färg.

Nadia sa...

Inte särskilt mkt. Och ja, det är fotfarande lite känsligt. Det finns ju många i Chile som fortfarande stödjer Pinochet och diktaturen. Det var ju inte riktigt den bilden man hade med sig från Sverige men som sagt det finns många vanliga, normala, trevliga människor som menar att Chile hade varit en katastrof idag om det inte vore för Pinochet.

Och jag kan nog också tycka att det är bättre att en tidning har en tydlig politiksk färg. Då vet man exakt var den står och är medveten om att den inte alltid är objektiv.