6.1.09

Mendoza



Mendoza i Argentina beskrevs av någon som en "stor by". Jag kan inte annat än att hålla med för det är lite den känslan jag får när jag strövar runt på stadens gator, inte den av en mindre stad utan av en en större by. Mendoza är inte vacker, cool eller ljuvligt underbar som storasyster Buenos Aires. Orden oansenlig, blygsam eller modest passar bättre in på denna plats som har omkring 100.000 invånare.
Mendoza har en huvudgata fylld med affärer som säljer skor, kläder och köksprylar. Gamla, knappt farbara bussar som kör omkring och spyr ut svarta avgasmoln ger mig känslan av att ständigt vara på väg att kvävas i den motbjudande lukten som ligger som ett täcke över staden. Vidare har staden ett torg här och där och en ansenlig mängd hostals och hotell. Trots att själva staden inte har något särskilt som måste ses eller göras är den fylld till bredden av backpackers. Mendoza ligger i ett av landets främsta vindistrikt, under färden in till staden kantas vägen av vingårdar och fält. Många av dessa kan man göra heldagarsturer till för att prova olika viner. Dessutom är Mendoza utgångspunkt för alla de backpakers som är intresserade av äventyrsturism. Inte långt härifrån finns floder som lämpar sig för rafting. Och i det natursköna områden som omger staden finns gott om berg att klättra i för den som vågar.

Juldekorationer i Mendoza

Portarna till parque General San Martín

Judiskt monument. I Argentina lever många människor av judiskt ursprung. I Mendoza finns förövrigt även en moske.

Härifrån kan man åka buss ända till Venezuela

Busstationen i Mendoza

4 kommentarer:

Pumita sa...

Var tvungen att fuska lite och kolla på kartan mer exakt var Mendoza ligger. Säkerligen värt ett besök. Du tog dig dit med buss, antar jag. Hur lång tid tog det? Går bussarna ofta?

Nadia sa...

Mendoza i sig självt är väl ingen plats man direkt "måste" se, men om man tar sig ut till en vingård eller till de omkringliggande bergen är det nog definitivt värt en sväng.
Bussresan på ditvägen tog ca 7 tim, tillbakaresan då vi blev fast vid den chilenska gränskontrollen sex timmar tog l i t e längre tid ;) Eftersom den chilenska gränskontrollen rent ut sagt är överjävlig så är det tydligen vanligt med så långa köer på väg tillbaka till Chile under sommarmånaderna.
Bussarna går varje dag med flera avgångar per dag.

Pumita sa...

Jag fick känna av den chilenska gränskontrollen när vi åkte över från Bariloche. Den gången funkade det rätt smidigt och ganska fort också för vi var de enda (en minibuss med åtta pers) som passerade just då. Fick ta ut allt bagage och en hund gick igenom rubbet (hittade en gammal äppelskrutt under mattan vid framsätet men de gjorde ingen affär av den, som tur var). =)

Nadia sa...

Ja, det låter verkligen smidigt. När vi åkte var det max fem bussar före oss men ändå tog det sex timmar. (passagerarna skulle räknas, pass stämplas, bagage och bussar genomsökas för att slutligen räkna passagerare igen..).