16.1.09

om nanas

Igår var vi hemma hos Lillprinsens farfar och hans sambo. Farfar börjar närma sig sextio, sambon är strax under femtio.
De arbetar båda för det chilenska hälsovårdsministeriet, hon som läkare och han som chefsveterinär. De bor i en villa i det välbemedlade Las Condes och lever ett ganska bekvämt liv med chilensk mått mätt med semestrar i Europa och personliga tränare som kommer på besök i hemmet. Sambon har tre barn mellan 16 och 20 från ett tidigare äktenskap som fortfarande bor hemma. Barnen får det mesta de pekar på och hoppar från den ena dyra universitetsutbildningen till den andra.
Utöver dessa fem personer som hushållet består av finns där även ett hembiträde under veckodagarna. Hembiträdet som vi kan kalla Clara är en ljuvlig, varmhjärtad liten kvinna på 65 år som arbetat i hushållet i 19 år. Att ha ett hembiträde är inget konstigt i Chile. Det är något som de flesta medelklassfamiljer håller sig med, de som bor i riktigt stora hus och har det gott ställt har ofta två hembiträden. Med tanke på att arbetsveckan här är 45 timmar lång och att många har lång resväg till jobbet så är det inte så konstigt att familjer där båda makarna arbetar köper sig lite ledig tid med hjälp av ett hembiträde.
Sällan har man synpunkter eller funderingar kring att det skulle vara fel att överlåta arbete som man skulle kunna göra själv på någon annan.

Har man arbetat så länge i en familj som Clara har gjort hemma hos Lillprinsens farfar, så blir nanan ofta en extramamma åt barnen som hon ser växa upp och tar hand om. Nanan är för många familjer oundgänglig och arbetar ofta hårt för mycket lite pengar. Medan Lillprinsens farfars sambo har kunnat duka upp ett smörgåsbord av möjligheter för sina barn, har troligen inte nanan kunnat göra det samma för sina döttrar och söner.
Clara har berättat att hon redan som 7-åring började arbeta som hembiträde hos en familj. Detta eftersom mamman avlidit och pappan lämnade bort sin dotter till familjen som skulle "uppfostra" henne.
Så olika livsöden kan rymmas under ett och samma tak i Chile.

Inga kommentarer: