Amerikanerna vet inte mycket om Latinamerika
Lite fler än 7000 amerikaner har genom en internetenkät besvarat frågor om Latinamerika. Av studien som är utförd av Zorby International och Inter-American Dialogue framgår det att amerikanernas kunskap om länderna söderut är mycket knapp. Endast 10% av deltagarna i studien tyckte att namnet på Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva lät bekant. Då det gällde Mexikos president Felipe Calderón ringde en liten klocka hos något fler, 20% sade sig känna igen namnet.
Presidenten för Inter-American Dialouge menar att resultatet är ”fruktansvärt” då president George W. Bush vid ett flertal tillfällen har sagt att Mexiko är en av landets viktigaste allierade, trots detta vet endast var femte amerikan vad Mexikos president heter.
Då amerikanerna fick välja ut sitt eget lands största fiender hamnade Kuba föga oväntat på första plats, Venezuela på andra plats och Colombia på tredje plats. Att Colombia av amerikanerna själva pekas ut som USA:s värsta fiende kan tyckas något märkligt och felaktigt då det hör till de länder i världen som mottar störst ekonomiskt bistånd från USA.
Jag kan inte tänka mig att särskilt många ögonbryn höjs över amerikanernas dåliga omvärldskunskap den är ju vida känd, men hur skulle det egentligen sett ut om undersökningen hade genomförts i Sverige? Knappast hade resultatet varit bättre. Latinamerika hör ju tillsammans med större delen av Afrika samt Asien till de medialt bortglömda regionerna.
Några utrikeskorrespondenter på plats finns varken hos SVT eller TV4. Undantaget är Sveriges Radio med sin Lars Palmgren, bosatt i Chile. Men vad händer då den till åren komne Lars Palmgren går i pension? Blir det sista spiken i kistan för rapporteringen från Latinamerika?
2 kommentarer:
Hur många svenskar tror du vet vad statsministrarna heter i Norge, Finland och Danmark?
Förmodligen inte särskilt många. Nu tycker jag emellertid inte att poängen är hur många rätt man kan lyckas pricka in på test med poängpromenads frågor a la "vad heter statsministern i land X?", utan om att den generella kunskapen om de flesta länder utanför Europa och USA inte är särskilt god. Trots att många svenskar säkerligen inte känner till namnen på grannländernas statsministrar så har man i alla fall ett hum om landet, vet vilket språk som talas, har kanske en uppfattning om hur det är att leva där etc.
Skicka en kommentar