30.8.07

Tillbaka i civilisationen

När jag berättar för folk att jag nyligen kommit hem från Chile får jag ofta kommentarer eller/och undringar i olika varianter om huruvida det inte känns skönt att vara tillbaka i civilisationen, har jag inte saknat att kunna duscha i en riktig dusch?
För som vi alla vet är ju den samlade landmassan utanför Europas gränser ett underutvecklat hav av misär, fattigdom, krig och elände där man inte har tillgång ens till de mest grundläggande faciliteter.
Det är endast i Europa som vi har välfungerade moderna badrum där vi kan tillåta oss lyxen att duscha i varmt vatten. Och naturligtvis är inte kranvatten drickbart någon annanstans än i Sverige. Skulle man få för sig att smaka ett glas kranvatten utanför detta lands gränser riskerar man alltid att drabbas av kolera, tyfus eller dysenteri och dö på fläcken.
Självklart har man det ingenstans så bra som i det moderna Sverige och därför är det ju logiskt att det alltid är en oerhörd lättnad då man återvänder från ociviliserade trakter och än en gång kan njuta av lyxen att sova i en riktig säng, köpa toapapper i butiken och ta sig en ordentlig dusch efter åtskilliga månaders vistelse i Långtbortistan.

6 kommentarer:

Thérèse sa...

Ha ha kul inlägg men du har fel man kan få en ordentlig dusch utanför Europa bra man beger sig till USA. Dr har dom väldigt lyxiga badrum , de kan man ju se i alla TV-serier ;)
Naturligtvis kan man inte dricka kranvatten söder om Trelleborg om man inte vill drabbas av någon hemsk sjukdom ;)

Lisa Christensen sa...

När jag flyttade hem till Sverige från London 2005 var det så skönt att kunna få en varm dusch som inte plötsligt blev kall om någon satte på kranen i köket samtidigt och bara att ha en lägenhet som var isolerad och varm var rena lyxen. Det kändes som att komma tillbaka till civilisationen :)

P.S. Jag har en utmaning till dig på min blogg. Kika gärna in!

Kent Filppu sa...

Till och med i ett u-land som Honduras finns det bra duschar med varmvatten. Det finns till och med kallt vatten :-).

För övrigt så tror jag att de flesta u-länder kan uppvisa mer lyx än vad Sverige kan. Men skillnaden är väl bara att inte alla har tillgång till det.

Det finns till exempel flera helikoptrar i luften över Tegucigalpa än över Stockholm.

Det finns flera gigantiska hur än i Djursholm. Men det finns också en slum som får Brandbergen att framstå som ett överklassområde.

Jag misstänker att det är ungefär lika i Chile, bortsett från att det inte finns lika utbredd slum som här. Men Viña del mar är nog ingen sämre tummelplats för de rika än vad Båstad är under tennisveckan.

Anna Malaga sa...

Haha, kul inlägg.
Utomlands finns det t.om. postkontor - det du ;-)

Nadia sa...

Therese: Fan! det har du ju rätt i! Hur kunde jag glömma Det stora landet i väster? Nu när du säger det så är det ju klart jag kommer ihåg när man stod på skolgården och diskuterade Beverly Hills, karaktärerna i serien verkade ju till och med ha en lyxigare livsstil än man själv, det var ju höjden av civilisation over there!

Lisa: Nämen vad säger du?! Du menar att du levde i Europa och ändå inte kunde unna dig den civiliserade världens varma dusch varje dag? Är du säker att du tittade rätt på kartan? Befann du dig verkligen in London och inte i Långtbortistan?

Kent Fillipu. Du tar upp en viktig aspekt av problematiken som jag tror att många är ovetande om. Har man det bra i ett "u-land" lever man troligen många gånger bättre och med högre standard än vanliga svenssons härhemma. Men den sidan av den fattiga världen syns ju ytterst sällan i svensk media. Länder i tredje världen är b a r a misär och fattigdom i gemene mans ögon, jag önskar att bilden kunde vara mer mångfacetterad, precis som verkligheten.
Och visst har du rätt i att Vina är ett chilenskt Båstad, om somrarna en stor lekplats för dem med pengar.

Anna: Ja, sånt där med postkontor får ju en att börja fundera. Vart är vi på väg? Är Sverige på väg att bli ett U-land? Spanien har postkontor men inte Sverige, utvecklingen känns skrämmande.

Anonym sa...

Det positiva att kunna ha ett blogg, att kunna diskutera och lägga fram egna åsikter, det tragiska och trist med det är att människor med okunskap och så ignoranta som den här fru "Nadia" kan stå och skriva så mycket så skit om civilisation och vet inte själv vad ordet i sig har för betydelse. Jag vet inte från vilken del av Chile du kommer ifrån, men när du pratar så nedvärderande och orealistiskt mot ett land som Chile så kan jag en bara tänka "shit vad den här människan är bitter"! Kanske dåligt personliga erfarenheter? Då måste man kasta smuts till sitt eget land? I Chile finns det fattigdom, men den största andel av befolkningen tillhör medelklassen, det vill säga, folk som äger sitt hus, har bil och jobb, och just det, enen dusch som här Sverige. Sluta att vara ignorant och spridda så mycket okunskap och lögner. I Sverige har man det bra, men det är långt ifrån såna skillnader som du påstår när det gäller materiala och "moderna" liv. Läs, läs och läs, sluta spridda bittra kommentarer och lögner, passa på istället på att bilda dig till en person som kan förebygga med riktiga kommentarer, på det sättet kan man hålla en intresant debatt. Ha det bra miss "civilisation"!