9.12.06

Baisanos


Stora delar av Chiles befolkning har rötter i andra länder. Europeiska invandrare som italienare, spanjorer och kroater hör till de mest talrika invandrargrupperna och har satt avtryck i landets befolkning. Utöver européer blev Chile under tidigt 1900-tal även hem åt en stor arabisk befolkning och i dagsläget lever här ungefär 500.000 människor av framförallt syriskt, libanesikt och palestinskt ursprung. Chile har faktiskt den största palestinska kolonin utanför arabvärlden och palestinierna utgör 5% av landets totala befolkning.
Palestinierna fick till en början inte ett alltför varmt välkomnande. De har rykte om sig att vara en sluten grupp med en stark gruppidentitet och sammanhållning och har till och med ett eget fotbollslag (se loggan ovan).
Många palestinska invandrare lyckades dock snabbt klättra uppåt på samhällsstegen och fann sig väl tillrätta i den chilenska medelklassen. Det område i Santiago där man idag finner flest palestinska invandrare, som i Chile kallas för baisanos/paisanos, är Patronato. Patronato är känt för sin uppsjö av affärer i vilka man kan handla billiga kläder och annat krimskrams. Många affärer i Patronato ägs av ättlingar till palestinier precis som de fabriker i vilka kläderna tillverkas i samma område.

Inga kommentarer: