15.12.06

Rökning


Bilden här ovan återfinns på alla chilenska cigarettpaket och är ett led i en kampanj för att få folk att sluta röka.
Att minska rökningen i Chile behövs säkerligen för chilenarna bolmar på som skorstenar. De som inte röker dagligen feströker, så för att upplysa folk om rökningens konsekvenser har man alltså låtit Don Miguel pryda cigarettpaketen som ett varnande exempel. Don Miguel har rökt i 20 år och har på grund av detta varit tvungen att operera bort struphuvudet.
I Sverige skulle en sådan här bild på ett cigarettpaket förmodligen få konsumenten att bli lite illa till mods, troligtvis skulle han eller hon inte sluta röka men kanske för en sekund stanna upp och reflektera över giftpinnarnas konsekvenser. I Chile har dock denna kampanj varit mycket kontroversiell. Upprörda rökare är förbannade över att man har valt att smycka cigarettpaketen med en sådan osmaklig bild. Och stackars Don Miguel, som har viljat varna andra för att möta samma öde som honom själv, har till och med blivit hotad till livet av arga rökare.
Utöver att hotas till livet har Don Miguel dessutom blivit ett tacksamt offer att driva med, på bloggar och andra internetsidor hittar man skämtbilder som den nedan.
Själv kan jag inte annat än att tycka synd om Don Miguel som säkert inte har ett alltför roligt liv, och lite synd tycker jag förstås också om de uppretade rökare som är på väg åt samma håll som Don Miguel men vägrar se sanningen i vitögat.

Inga kommentarer: