12.12.06

Begravning

Tre ungdomar gör fascisthälsning vid Pinochets kista under gårdagens mässa.

Santiago har vaknat till liv efter en relativt lugn natt. I skrivandets stund är klockan 10:30 på morgonen och tusentals pinochetsympatisörer står på kö utanför portarna till Escuela Militar där en begravningsgudstjänst kommer att hållas för Chiles f.d. diktator.
I en annan del av stan förbereder sig medlemmar av Chiles kommunistparti för en demonstration som kommer att hållas framför ett monument av Salvador Allende. Demonstrationen är schemalagd till klockan 11:00, samma tidpunkt som begravningscermonin vid Escuela Militar väntas ta sin början.

Medlemmar ur familjen Pinochet drar sig inte för att låta media ta del av sina tankar kring faderns begravning. En av Pinochets döttrar, Lucía Pinochet Hiriart menar att president Michelle Bachelet har "folk från extremvänstern i sin regering som inte tillåter att man hyllar min far". Hon tillade att hon tycker att "regeringen är partisk och låter sig styras av det agg den hyser" (gentemot Pinochet). Lucía Hiriart Pinochet hade väntat sig att Michell Bachelet skulle agera som "samtliga chilenares president och inte som en mor".
Regeringen håller fast vid sitt beslut och Michell Bachelet använder sig av precis sammma ord som Lucía Hirirart Pinochet för att försvara det. Hon som president bör fatta beslut grundade på vad som är bäst för alla chilenare.

Någon som inte varit lika försiktig i sina ordalag som presidenten är inrikesminister Belisario Velasco som senast igår beskrev Pinochet som "en typisk sydamerikansk diktator". Och kanske är det ord som dessa som fått den avlidnes familj att avböja regeringens närvaro vid begravningscermonin. Då Pinochet får en begravning som anstår en f.d. armechef är det dock brukligt att försvarsministern närvarar. Försvarsministern ankomst till Escuela Militar i morse upprörde dock en del pinochetanhängare vilket ledde till att situationen utanför Escuela Militar för en stund blev lätt tumultartad. Vad som händer längre fram under dagen återstår att se. Förmodligen kommer inte alla de tusentals människor som köar utanför Escuela Militar släppas in då det inte finns plats för fler än 4000 människor och hur de upprörda Pinochetanhängarna reagerar när de inser att de inte släpps in blir spännande att se.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fantastiskt glad jag är över att jag hittat rätt på den här bloggen. Tack för att du skriver!

Har aldrig längtat tillbaka till Santiago så mycket som jag gör just nu.

Nadia sa...

Hej och välkommen!
Jag förstår att du längtar tillbaka till Santiago just nu. Jag måste säga att jag är glad över att kunna ta del av ett så viktigt historiskt skeende på plats.
Skall kika in på din blogg också!