14.9.08

Varför Chile?


Det har varit dåligt med bloggandet den senaste veckan. Lillprinsen har varit en riktig gringubbe och jag har så smått åtminstone gjort en ansats till att börja packa resväskan.
Häromdagen fick jag en fråga från en vän som undrade varför man skall åka till Chile. En bra fråga som man förstås kan finna många svar på.
Om jag skall vara ärlig skulle jag förmodligen aldrig ha satt min fot i landet om det inte vore för att Lillprinsens pappa är chilenare. För mig var Chile innan jag åkte dit en relativt anonym och grå massa på den sydamerikanska kartan. Inte utmärker det sig genom sina historiska monument och platser som Peru med sitt Machu Picchu, aldrig hade jag hört talas om dess musik- och kulturliv såsom är fallet med den väldiga grannen Brasilien. Inflytandet från ursprungsbefolkningen är inte så starkt att det för en europé ter sig exotiskt som i Boliva. Och inte har man i Chile några större kosmopolitska städer som kan mäta sig med Argentinas Buenos Aires. På många sätt och vis stämmer det svenska ordet lagom bra överens med Chile som helhet. Men även lagom kan ha sin tjusning, till landets fördelar hör att det är det i särklass tryggaste landet i Sydamerika, risken för att bli rånad eller råka ut för andra tråkigheter är betydligt mindre än i Rio de Janeiro.
För en europé kan Chile dessutom te sig lagom exotiskt. Det är inte så främmande att man känner sig fullkomligt bortkommen men samtidigt tillräckligt olikt Europa för att väcka intresse och ge näring åt den där pirrande känslan av spänning som bara infinner sig när man befinner sig på andra sidan jordklotet.

Och vad det gäller en punkt är Chile inte det minsta lagom; naturen är storslagen och bjuder på en fantastisk variation från norr till söder.
Södra Chile sägs vara något av en dröm för den som är imponerad av vackra landskap, snötäckta bergstoppar och ett rikt djurliv



Bilder från Chile, samtliga lånade från Wikipedia

8 kommentarer:

Susanne sa...

För mig är Chile ett land med enormt vänliga människor, en fantastisk gästfrihet som jag aldrig mött någon annanstans i så hög grad, natur förstås med vackra vulkaner och stränder, musikkultur med la cueca och peñas och så det jag alltid förknippar med Chile: den stora variationen på havets läckerheter. Minns ännu hur jag i Puerto Mont blev bjuden på nyfångade almejas av fiskarna som kom i land på förmiddagen. Ja, Chile är verkligen ett land jag skulle vilja återbesöka. Det var därför jag fastnade för din blogg för ett par år sedan. :)

Förresten så hade P1:s Gomorgon Världen ett inslag med Lars Palmgren i Valparaíso. Han pratade om allt det svenska man möter där. Intressant.

Nadia sa...

Susanne: Åh, det glömde jag nämna! Jag tycker också att chilenarna är otroligt vänliga och genuint trevliga om än något blyga...

Vad synd att jag missade Lars Palmgrens inslag! Jag brukar alltid lyssna på P1 och gillar Palmgren, ska se om inslaget finns att hitta på nätet

Pumita sa...

Du beskriver Chile ungefär som jag tänker mig landet innan jag har satt min fot där. Lite mindre exotiskt och lite mer lagom. Södra Chile kommer att bli en underbar upplevelse, tror jag. Och så ser jag fram emot att se Chiloe-ön och Isla Negra. Påskön förstås också men det är en helt annan historia. ;)

grancanariamamman sa...

Jättebra beskrivet!

Thérèse sa...

Jag har aldrig varit i Chile men när jag läste Isabel Allendes bok Mi Pais inventado som handlar mycket om Chile fick jag känslan av att det var ett lagom-land som på många sätt inte var helt olikt Sverige men ändå olikt Sverige om du förstår

Nadia sa...

Pumita: Chiloé skulle jag också gärna åka till. Södra Chile verkar spännande, men kallt och regnigt! Du kommer med all säkerhet få en underbar resa.

Grancanariamamman: Roligt att du kände igen Chile i min beskrivning utav landet.

Therese: Kan hålla med om att Allende i mångt och mycket beskriver Chile som ett lagom land i boken, förstår precis vad du menar ;)!

Anna sa...

När vi satt på klipporna i Viña del Mar i somras(den chilenska)och drack vin i den mörka chilenska natten sa min vän Anna; Visst är det otroligt; Vi är i Chile och ännu mer otroligt Vi är i Sydamerika!

Håller med dig om vad du skriver; Chile är tillräckligt exotiskt för att det ska vara speciellt att vara där och tillräckligt "vanligt" för att man ska kunna bo där.

Att känna alla (grannar, personalen i affärer etc.) tycker jag är något fantastisk i Chile. Det ger en väldigt trygghet när man har barn att alla vet vilka de är och var de är.

Och så marknaderna, och så naturen... Jag får nog skriva ett inlägg om detta jag med...

Nadia sa...

Kanske är det just det som är tjusningen med Chile, att det känns så där lagom långt borta trots att det ligger på andra sidan jordklotet?

Ser fram emot att läsa ditt inlägg om ämnet!