15.1.07

Cementerio de la Recoleta

På Recloletakyrkogården finner man en mängd maosoleum, statyer och gravar i olika stadier av förfall.

Under mina få dagar i Buenos Aires försökte jag klämma in så många turistaktiviteter som möjligt. En klar favorit bland attraktionerna var Recoletakyrkogården. Cementerio de la Recoleta som har funnits sedan 1822 lär ha varit Buenos Aires första allmäna kyrkogård och det är här som stadens crème de la crème vilar i påkostade och tjusiga masoleum. Att köpa sig en gravplats på Recoletakyrkogården sägs vara lika dyrt som att investera i en mindre lägenhet vilket förmodligen är en av förklaringarna till varför det tycks nödvändigt att vara f.d president, författare eller nobelpristagare för att föräras med en gravplats här.

Mest känt är Recoleta förmodligen för att nationalhelgonet Evita Perón ligger begravt här. Evita vars popularitet inte tycks vilja avta var gift med president Juan Perón och avled 1952 vid 33-års ålder i livmoderscancer.
En orehört bra och spännande bok om Evita och tiden efter hennes död är Santa Evita skriven av argentinaren Tomás Eloy Martínez, ett måste för alla som är det minsta intresserade.

Evita Peróns grav. Kring just denna grav är det mycket turisttätt vilket också syns på fotot. Svårt att få en bra bild utan någons axel eller huvud mitt i.



Den stora behållningen med att besöka kyrkogården är dock inte Evitas grav utan alla de fantastiskt vackra statyer som omger gravar och maosoleum.
Det känns märkligt och nästan lite kusligt att vandra runt i dödens rike. Ströva omkring längs de trånga gångarna bland dramatiska scener av förtvivlade sörjande och gråtande barn.




4 kommentarer:

Thérèse sa...

Fina bilder som vanligt.

Nadia sa...

Fanns gott om fina fotobjekt så det var inte så svårt att ta fina bilder ;)

Pumita sa...

Wow! Statyerna påminner mig om en kyrkogård på Kuba. Det var som att gå på konstgalleri.

Nadia sa...

Ja, visst är de vackra. Riktig konst! Jag brukar inte vara särskilt intresserad av statyer men de här var verkligen fina.