20.2.09

Intetsägande artiklar om skönhetsoperationer i Argentina

Läste ett inlägg hos Vladde som i sin tur hade läst en artikelserie i Sydsvenskan om bröstoperationer i Argentina (Läs här, här och här). Vladde ifrågasätter varför man väljer att skriva om dessa ämnen när det finns sociala problem av större vikt i landet som skulle vara bättre förjänta av lite medialtutrymme.

Jag tycker inte alls att det är fel att skriva om skönhetsideal och operationer i Argentina. Skönhetsoperationer är betydligt mer vanligt och allmänt accepterat i Argentina än i grannländerna. Argentinskorna är vida kända för sin fåfänga och känsla för stil. Det kan vem som helst som har besökt Buenos Aires intyga. Förvisso kan även jag tycka att det lätt blir lite fel när man så sällan publicerar artiklar från latinamerikanska länder, och då man väl gör det väljer att skriva om skönhetsoperationer. Fast problemet i det här fallet är inte valet av ämne. Problemet är att artiklarna är så kortfattade att det inte lämnas något utrymnme över för en mer djupgående analys.
Jag tycker det är intressant att i dagstidningar få ta del av små anekdoter ur ett människoöde på andra sidan jorden. De behöver inte vara särskilt anmärkningsvärda men fungerar ofta som en motivkt till tyngre, torra nyhetstexter om svält eller naturkatastrofer.
I en av artiklarna från Argentina skriver man om en ung tjej som vunnit en bröstoperation i ett lotteri. Men så mycket mer än så får vi inte veta.
I Chile är detta fenomen nytt. För inte så länge sedan organiserades ett Silicone Party där tjejer som köpt dyra biljetter till en fest på en klubb deltar i lotteriet av en bröstoperation. I Chile där utseendehysterin inte gått lika långt som i Argentina diskuterar man hur dessa fester skall kunna förbjudas med hjälp av lagen.

Samtliga tre artiklar från Argentina som hade kunnat bli riktigt bra med lite fler tecken och en god portion analysförmåga blir nu istället tämligen intetsägande och substanslösa. Precis som Vladde sitter jag nu med en fadd smak i munnen och undrarvarför man valde att vika tre artiklar åt detta ämne när det finns så mycket annat av vikt att skriva om.

4 kommentarer:

Sara sa...

Ofta, ofta är det sa. Tyvärr. Djupgaende reportage som visar saker fran fler än ett hall är sällsynta.

Nadia sa...

Sara; du har så klart rätt. Men de här artiklarna var dessutom så korta att man undrar varför de överhuvudtaget blev skrivna.

It´s all about me sa...

Ja jösses vad mkt skönhetsoperationer det finns i Buenos Aires. Jag blev ganska chockad när jag var där...Min kompis därifrån jag lärde känna på PR fick ett par sillisar av sin pappa i present. Och han är dessutom läkare... Ja, inte för att han satte in dem själv, men ändå. Galet.

Nadia sa...

Schysst present att ge sin dotter...eller kanske inte. Kanner folk har i Chile som pratar om att aka till BA:s och fixa bade det ena och det andra eftersom det bade ar billigare dar samt finns ett storre utbud av duktiga plastikkirurger.