27.2.09

Kritik från amerikanskt håll

I en årlig rapport kritiseras Chile av den amerikanska regeringen på tre punkter gällande mänskliga rättigheter i landet. De tre brister som tas upp i rapporten är kvinnomisshandel, den ständigt pågående konflikten med mapucheindianerna samt missförhållandena i landets fängelser.
Den chilenska regeringens språkrör Francisco Vidal har i ett uttalande svarat på kritiken. Vidal medgav att det chilenska fängelserna härbärgerar betydligt fler interner än vad de egentligen är avsedda för men påtalade samtidigt att "vi i Chile inte har något Guantánamo".


I januari 2008 sköts Matías Catrileo, en ung student och mapucheindian ihjäl av chilensk polis efter att han tillsammans med ett antal andra aktivister olagligt tagit sig in på ett landområde som traditionellt av mapucheindianerna ansetts tillhöra dem. På kritiken mot behandlingen av landets mapucheindianer och då främst Matías Catrileo svarade Vidal att fallet just nu ses över av rättsväsendet.
Att kvinnomisshandel som i tragiska fall slutar i mord fortfarande är ett existerande problem trots regeringens ansträngningar medgavs även detta av Francisco Vidal.

Demonstration i Santiago efter Matías Catrileos död. Weichafe betyder på mapucheindianernas språk "krigare". Bild från Wikipedia.

Utan tvekan återstår en hel del för den chilenska regeringen att förbättra på samtliga punkter.
Men hörrni, USA:s regering. Hur var det egentligen med det där att inte kasta sten när man sitter i glashus?

2 kommentarer:

Thérèse sa...

Oj , verkligen att kasta sten i glashus. Som sagt hur behandlas urbefolkningen i USA? Hur är fängelser i USA och inte minst Guantanamo? Kvinnomisshandel är väl ett globalt problem och säkert vanligt i USA också. Eller är det ett ovanligt stort problem i Chile om man jämför med resten av Latinamerika? Naturligtvis tycker jag att Chile bör skärpa sig på dom här punkterna men lite magstarkt av USA att komma med kritiken.

Nadia sa...

Nu tycker jag iofs att kritiken var berättigad. Men det känns ju ändå som om man borde sopa upp på sin egen bakgård innan man tar fram pekpinnen och börjar vifta...

Angående kvinnomisshandel så har inte jag fått ngt intryck av att det skulle vara extra allvarligt i Chile. Inte värre än i Spanien eller andra länder i Sydamerika. Men det är bara min subjektiva uppfattning. Har inga siffror eller statistik att luta mig mot. Jag skulle dock vilja påstå att det händer betydligt oftare än i Sverige att man på nyheterna hör om kvinnor som har misshandlats till döds av en make eller sambo.