10.2.09

Vem bär skulden?

Jag har tidigare skrivit om Mea Culpa här på bloggen, ett tv-program där man dramatiserar ofta mycket tragiska rättsfall. Igår såg jag ett avsnitt av detta program som berörde mig djupt och väckte en hel del tankar efteråt. Här är berättelsen.

I slutet av 1990-talet blir den 19-åriga Palmeira Casanova gravid med sin första ungdomsförälskelse; den gifta chefen på det fält där hon arbetar med att plocka säsongens frukter.
Palmeira bor med sin mamma, pappa och sin äldre syster samt dennas två barn. Pappan i familjen är en riktig patriark som styr och ställer med kvinnorna i hushållet och inte drar sig för att ta till våld när orden inte räcker till. Han är besviken och måttligt belåten med sin äldsta dotter som har två barn med två olika fäder som dessutom inte har någon som helst kontakt med sina barn.
I den lilla by på landsbygden där familjen bor är att vara ensamstående mor något av ett socialt stigma. För att undvika att samma öde som drabbat den äldsta dottern även skall drabba Palmeira är hon hårt hållen av sin far. Kärleksaffären med chefen är en hemlighet som Palmeira bara avslöjar för sin äldsta syster. Så småningom får föräldrarna via byskvaller reda på att dottern är gravid. Palmeira bestraffas hårt av sin stränga far men när barnet väl är fött blir detta barnbarn precis lika älskat av sina morföräldrar som de övriga två barnen i hushållet.

Åren går. Palmeiras dotter har hunnit fylla fyra och Palmeira själv är nu 23-år gammal. Fadern till hennes dotter övergav henne så snart han fick reda på att hon var gravid och har aldrig träffat dottern. Palmeiras liv består av arbete, hemmet och dottern. Om kvällarna lyssnar hon på den lokala radiokanalen där en manlig radiopratare med sammetslen röst låter lyssnarna som främst är av kvinnligt kön ringa in och önska tårdrypande ballader. Palmeira ringer vid ett flertal tillfällen för att önska låtar och förälskar sig i mansrösten som besvarar hennes samtal.
En kväll då hon ringer till programmet ber radioprataren om hennes nummer. Den förtjusta Palmeira ger honom detta och snart har de stämt träff en lördagskväll efter programmet. Den relation radioprataren och Palmeira inleder tycks främst ha varit sexuell. Relationen varar en kort tid och får ett tvärt slut när Palmeira på nytt blir gravid. Radioprataren klargör med en gång att han varken vill ha något mer att göra med henne eller med barnet, dessutom är han gift. Livrädd för föräldrarnas reaktion bestämmer sig Palmeira för att dölja graviditeten. Hon lindar bandage hårt om sin växande mage och döljer den under bylsiga kläder. Faktum är att hon lyckas så bra med detta att varken systern, mamman eller pappan påstår sig ha lagt märke till Palmeiras graviditet.

En sen natt sätter värkarbetet igång. Palmeira kliver ur sin säng och smyger sig ut till familjens brunn som ser ut som ett utedass och består av ett gapande hål. Där föder Palmeira i ensamhet sitt barn som så snart det är fött faller ned i brunnen.
Efter födseln går Palmeira upp till sitt rum igen och lägger sig för att sova.

Dagen därpå upptäcker pappan blodspår som leder från verandan till utedasset. Han blir mycket arg och avkräver kvinnorna i hushållet en förklaring. Palmeira medger gråtande att hon har varit gravid och under natten födde ett barn som nu ligger i familjens brunn. Pappan i familjen beslutar att detta är en familjehemlighet som man aldrig mer skall tala om i hushållet. Vad ingen av dem vet är att Palmeiras systerson som sitter utanför huset har hört hela historian och senare kommer att berätta den för en kamrat som i sin tur för berättelsen vidare till sin mamma.
Ett par dagar senare kommer en läkare på besök hemma hos familjen. Han vill att Palmeira genomgår en gynekologisk undersökning och ber henne uppsöka stadens sjukhus nästkommande dag. Familjen motsätter sig först detta men låter sig till sist övertygas av läkarens ihärdighet.
Efter att en gynundersökning är utförd konstaterar läkaren att Palmeira alldeles riktigt har fött barn nyligen. Han konfronterar henne med detta och avkräver henne en förklaring. Palmeira nekar och nekar men bryter till sist ihop och erkänner att hon fött ett barn.
Efter att polisen underrättats finner man barnet i brunnen. Palmeira åtalas och döms till fem år och en dags fängelse.

Efter att ha sett denna djupt tragiska historia som avslutades med en intervju med den djupt ångerfulla Palmeira väcktes följande frågor hos mig;
Hur kunde detta hända? Och vem bär det yttersta ansvaret för detta händelseförlopp? Jag har tänkt ut åtta tänkbara alternativ, säkert finns det många fler och jag skulle gärna vilja veta vad ni tycker.

1. Det yttersta ansvaret ligger hos familjen som helhet då denna är tydligt dysfunktionell och varken förmådde se att Palmeira var gravid eller inge henne tillräckligt med förtroende för att hon skulle våga anförtro sig åt dem.

2. Det yttersta ansvaret ligger hos fadern, en auktoritär patriark som kuvade, undertryckte och bar hand på samtliga kvinnor i hushållet. Det var på grund av honom som Pamela valde att dölja sin graviditet för familjen .

3. Det yttersta ansvaret ligger hos Palmeira själv som uppenbarligen struntade i att använda preventivmedel fler än en gång och dessutom "mördade" sitt eget barn.

4. Det yttersta ansvaret ligger hos samhället; den lilla by där Palmeira bodde i vilken det fortfarande ses som ett socialt stigma att bli gravid och sakna en oficiell far till barnet. Det var denna sociala press som ledde Palmeira till att dölja sin graviditet och senare göra sig av med sitt barn.

5. Det yttersta ansvaret ligger hos samhället eftersom ingen som helst hjälp i form av ekonomiska bidrag eller emotionellt stöd ges åt ensamstående mödrar.

6. Det yttersta ansvaret ligger hos skolväsendet eftersom undervisningen om preventivmedel och hur man förhindrar graviditet är nästintill obefintilig.

7. Det yttersta ansvaret ligger hos föräldrarna eftersom det är deras uppgift att undervisa sina barn i hur man förhindrar oönskade graviditeter.

8. Det yttersta ansvaret ligger hos pappan till barnet som vände Palmeira ryggen och varken gav henne känslomässigt eller ekonomiskt stöd.

8 kommentarer:

It´s all about me sa...

Herregud, vad svårt. Jag pendlar mellan att tycka att det är mannen, samhällets, familjen och hennes eget fel. På ett sätt kan jag kanske tycka att eftersom det var tredje gången gillt kanske hon inte borde ha inletten sexuell relation med en man på en gång, som hon inte känner? Speciellt inte utan preventivmedel. Å andra sidan vet ju inte jag vad hon kände eller vad han lovade. Men ändå - jag skulle ha väldigt svårt att lita på män om det redan hänt två gånger. Hon handlade liksom i desperation, vad skulle hon göra? Om familjen hade funnits där för henne hade hon aldrig fött barnet i brunnen, så...väldigt svårt. Otroligt svårt. Uppenbarligen såg rättsväsendet att hon mördat sitt barn, oavsett omständigheter. Vem tar hand om hennes barn när hon sitter i finkan? Hennes familj, som kommer uppfostra dem i samma anda? Otroligt sorgligt och antagligen vanligt.

Kent Filppu sa...

Självklart är det Palmira som är ytterst ansvarig. Det är väl bara i Sverige man kan säga att någon annan är mer skyldig än mördaren till ett mord (Knutsby).

Sen är det klart att hade det varit tillåtet och praktiskt möjligt med abort så hade det varit bättre. Likaså hade det varit ännu bättre om familjen ställt upp. Men inget av det rättfärdigar ett barnamord.

Nadia sa...

It,s all about me; Visst är det svårt! Ett oerhört komplext fall som antagligen har flera förklaringar.

Palmeira hade bara ett barn sedan tidigare. Det var systern som hade två.
ärligt talat sades det inte särskilt mkt om hur goda hennes kunskaper om preventivmedel var men jag tycker precis som du att hon borde varit lite försiktigare med att lita på män efter att redan ha haft en negativ erfarenhet.....
Jag tycker egentligen att alla alternativ känns riktiga, vissa mer andra mindre men det är definitivt en alldeles för komplex historia för att välja bara ett alternativ.

El rubio; Jag håller med om att Palmeira ytterst är ansvarig för sina handlingar. Jag tror dock inte att detta "mord" hade varit möjligt om det inte vore för att samtliga de faktorer jag angivit som alternativ existerat.
I programmet intervjuades en socialtant som menade att det här var en sorts primitiv variant av födelsekontroll (i Chile ar ju abort forbjudet). Om abort hade varit ett alternativ hade förmodligen denna makabra historia aldrig inträffat.

Kent Filppu sa...

Man kan alltid hitta orsaker till att någon begår ett brott, men det tar inte bort ansvaret. Om inte gärningsmannen vore fattig, drogad, full, beroende, galen, religiös, eller vad som helst så skulle det aldrig hänt. Men hon gjorde det och det är fel.

Alla andra kanske också gjorde fel, men det gör inte hennes fel mindre.

Rune sa...

Man kan diskutera i evighet vems felet var, men utan att egentligen veta eller förstå de sociala normer som gäller i det här samhället, så tror jag att det stigma som du nämner är en stor faktor till den tragiska utgången. Jag tror att situation kunde undvikits om de inte kände pressen att till varje pris leva upp till idealen av den perfekta familjen.

Nadia sa...

El Rubio; Jag förstår ditt resonemang och håller till viss del med. Att det hon gjorde är fel är det ju ingen tvekan om.
Detta till trots är det för mig omöjligt att bortse från omständigheterna som bidragit till detta brott, och jag tycker på sätt och vis att även Palmeira är ett "offer" (i brist på bättre ord), ett lätt byte för den miljö och familj hon växt upp i.

Rune; Fast den perfekta familjen var de ju inte riktigt. Palmeiras syster var ensamstående med två barn och familjen var fattiga bönder. Jag tror emellertid att det faktum att familjen inte gav sina barn något stöd och att det inte fanns ngt förtroende familjemedlemmarna emellan ä viktiga nycklar till att förstå varför det blev som det blev.

Kent Filppu sa...

Man behöver inte bortse från något. Om Tommy Zetreus inte blivit diskriminerad som barn kanske han inte skjutit ihjäl 5 personer utanför Stureplan, om Flink fått hjälp mot sina röster i huvudet och sin vapenfixering kanske 5(eller hur många de var)falubor till varit i livet.

Men när de är män så görs de fortfarande till grymma förövare. Men när kvinnor mördar (Knutsby) så är de offer för män.

Jag påstår att varje människa är ansvarig fölr sina handlingar. Sedan finns det alltid skäl till att de gör som de gör. Det är ytterst sällan någon mördar utan anledning.

Nadia sa...

Där är vi definitivt oense. Jag tycker att det av allra högsta grad är av intresse att studera omständigheterna kring ett brott, inte minst för att upptäcka på vilket sätt dessa brott skulle kunna förebyggas innan de inträffar.
Annars kan vi ju göra som i USA, bygga fängelse efter fängelse för att bura in brottslingar istället för att lägga tid och pengar på att se vad som hade kunnat göras annorlunda för att bryta en negativ våldsspiral.

Sen kommer det ju förstås alltid finnas galningar och lustmördare.
Och bara för att förtydliga; jag tycker också att Palmeira måste straffas för sitt brott. I det här fallet med fängelse för så fungerar vårt samhälle.