22.5.07

21 de Mayo

Idag är det den 21 maj, en helgdag i Chile då presidenten håller ett årligt tal till nationen om det ekonomiska, politiska samt sociala läget i landet. Givetvis gjordes inget undantaget från traditionen det här året. Michelle Bachelet höll ett tal i Valparaiso där hon lovade att satsa mer pengar på skolsystemet, förbättra kollektivtrafiken i Santiago samt utrota fattigdomen.
Tydligen var det ett osedvanligt lugnt 21 maj i år, i Valparaiso arresterades 31 personer för stenkastning och vandalisering och trots att vattenkanoner användes för att skingra demonstranterna räknas incidenterna till de mindre allvarliga.

Att just den 21 maj gjorts till en helgdag kan tyckas lite smålustig då det faktiskt är ett nederlag man firar.
Under stillahavskriget som pågick 1879–1884 och där de stridande parterna utöver Chile var Peru och Bolivia, var makten över havet av lika stor vikt som att styra på fastlandet. Den 21 maj 1879 utspelades ett sjöslag vid den (då) peruanska hamnen Iquique där det peruanska skeppet Huascar lyckas sänka det chilenska stridsskeppet Esmerlada med dess kapten Arturo Prat ombord. I härlig chilensk anda (här firar man av någon märklig anledning gärna nederlag) förvandlades Arturo Prat till en än idag älskad och hyllad nationalhjälte. Och första maj, dagen då peruanerna lyckades sänka ett chilenskt skepp, gjorde man till helgdag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man firar de modiga soldaterna som offrade sig för landet Chile och för dess flagga. Arturo Prat blev en martyr som gav styrka i fortsättningen. Att Chile sedan totalkrossade både Peru och Bolivia är en annan historia. Det är därför Peruanerna hatar Chile och chilenarna så mycket. Folk i Chile "No estamos ni ahi" med Peru och deras hat.

Nadia sa...

Hur tappra och sjalvuppofrande dessa soldater an var for nationens valgang sa kan jag inte lata bli att finna det lite smalustigt, chilenskt och markligt att man firar en forlust i krig.

Och hatet Chile-Peru ar ju ratt omsesidigt och kommer inte enbart (tyvarr) fran nord i riktning mot syd.

Anonym sa...

Hatet från Peru är större. Folk i Chile vet nästan inte ens att Peru existerar och struntar i alla nyheter därifrån. Peruanernas hat syns varje dag, det mest komiska är dagstidningar med deras löpsedlar om att "Chile rustar upp för krig" osv. De måste komma över konflikten, Chile vann det har gått över 100 år, de kommer aldrig få tillbaka något. Dags att gå vidare liksom. Om alla slutar bry sig så slutar också konflikterna, Chile har gjort sin del, nu är det Perus tur att glömma kriget och gå vidare. Se till att få Peru på fötter och gräv ner avundsjukan.

Inget mer att tillägga.

Nadia sa...

Kan inte riktigt hålla med dig där, för peruaner hör definitivt till den nationalitet som chilenarna inte drar sig för att prata illa om. Dra rasistiska skämt om peruaner ses som helt okej och är något man gör helt öppet. Chilenarna själva brukar inte direkt dölja sina åsikter om peruaner. Vem som hatar vem mest kan man ju bara spekulera i, klart är dock att bägge sidor är lika goda kålsupare.