24.5.07

Att leva i Chile - del 1

I en kommentar till ett inlägg bad Patricia mig att berätta lite om hur det är att bo i Chile. Hur lever man, och hur överlever man? Hur ser arbetsförhållanden och löner ut?
Förvisso är frågan komplex och säkerligen outtömlig, men jag tänker ändå göra ett försök att besvara den. Efter drygt sex månader i Chile är jag på intet sätt en expert inom ämnet, den bild jag har skapat mig av Chile är naturligtvis färgad av den miljö jag lever i, representativ endast för mig och de människor som omger mig i medelklassens Santiago.

Chile har till skillnad från många andra länder i Latinamerika en relativt stor och välmående medelklass vars levnadsstandard inte skiljer sig särskilt mycket från den svenska. De flesta av mina bekanta och vänner är akademiker, de bor i lugna, trygga och trevliga bostadsområden som Providencia, Ñuñoa eller Las Condes. De har hyfsat välbetalada arbeten och om de inte bor kvar i föräldrahemmet har de ofta tagit ett lån för att köpa en lägenhet i vilken en svensk skulle kunna bo utan att sakna något. Många väljer fortfarande att bo kvar hemma tills de gifter sig eller flyttar ihop med pojk- eller flickvännen, det blir dock allt vanligare att flytta hemifrån då man har etablerat sig på sin första arbetsplats och har möjlighet att försörja sig själv.
En medelklasslön räcker gott och väl till att unna sig en, eller ett par utekvällar i veckan och kanske en söndagsmiddag på någon av Santiagos många restauranger. Oavsett om man bor ensam eller ej har man ett hembiträde som kommer en eller ett par gånger i veckan för att städa, tvätta och kanske laga mat. Eftersom den allmänna sjukvården i Chile är känd för att hålla låg kvalitet och vara ineffektiv, tecknar alla som har råd (läs: medelklassen och de som tjänar ännu mer) en privat sjukvårdsförsäkring. Har man en bra arbetsgivare och ett förmånligt kontrakt kan det dock hända att sjukvårdsförsäkringen betalas av det företag vid vilket man är anställd. Den privata sjukvården i Chile håller mycket god kvalitet. Men smakar det så kostar det ju som bekant också, följaktligen är den privata sjukvården dyr.
Jag har en bekant som passar på att utnyttja sin sjukvårdsförsäkring vid minsta förkylning, eftersom han betalar så mycket resonerar han som så att försäkringen också skall utnyttjas så snart ett tillfälle ges. Sjuk är dock något man helst skall undvika att bli i Chile, för även mediciner är ruskigt dyra. Själv betalade jag i somras över 300kr för en 1-veckas antibiotikakur.

Vad ligger då en chilensk medellön på? Runt 600 dollar eller strax under är vad en vanlig chilenare tjänar. Hur man på en medellön lyckas försörja en hel familj samt bekosta skolgång och sjukvård för alla familjemedlemmar är en gåta som jag inte lyckats lösa. En ensamstående person behöver runt 5500 kronor i månaden att leva på för att få det att gå runt. Detta är min egen uppskattning och rätt lågt räknat, med denna summa pengar går livet runt men det blir inte så mycket över till lyx och andra utsvävningar.
Nedan följer en lista på en rad vardagliga och nödvändiga produkter samt priserna på dessa för att ge läsaren en bättre uppfattning om vad det kostar att leva i Chile.(Matvarorna är ett urval av vad jag hade med mig hem från mataffären idag).

1 liter mjölk, 7kr
1kg kycklingfile, 40kr
5 tomater, 8,50kr
1 paket cornflakes, 13 kr
5 bananer, 5kr
1 flaska schampoo, 19,50kr
1kg ris, 8kr
1kg avocado, 13 kr
1kg frallor, 10kr
1 tunnelbanebiljett(enkel resa), 5kr


För att uttrycka det på ett enkelt sätt skulle man kunna säga att en chilenare med universitetsutbildning som lyckas få ett jobb som motsvarar utbildningsnivån lever ungefär som i Sverige. För dem som saknar universitetsutbildning är det dock kört. Arbeten som inte kräver någon eftergymnasialutbildning är det ont om och lönen är så låg att den knappt går att leva på. En chilensk minimilön ligger på omkring 250 dollar och är vad exempelvis en snabbköpskassörska kan tänkas tjäna.
En bra chilensk lön är vad en av mina vänner, en nyutexaminerad civilingenjör har. Han tjänar runt 12500 svenska kronor i månaden och har en lön som förväntas stiga med åren. En annan av mina vänner har just fått sitt första jobb som projektassistent efter en två-årig eftergymnasial utbildning. Hon kommer att tjäna omkring 8500kr i månaden, en lön som är hög inom yrkesgruppen. De två exempel som jag har tagit upp kommer båda ha råd att upprätthålla en medelklass-livsstil. De drömmer om att åka till Europa på semester, en önskan som inte behöver förbli en dröm utan faktiskt kan förverkligas vilket för en snabbköpskassörska skulle vara omöjligt.
Den största skillnaden mellan en snabbköpskasörska och en ingenjör kan trots allt inte räknas i antalet resor till Europa, utan i det liv och den framtid som de ger sina barn. Om snabbköpskassörskans son eller dotter skulle hysa drömmar om en eventuell universitetsutbildning har han eller hon en lång, snårig väg att gå med många hinder på vägen för att nå sitt mål. Men mer om det i nästa inlägg.

13 kommentarer:

Nadia sa...

Då jag har räknat ut priser och löner i kronor har jag räknat efter en kurs där 1kr = 76 pesos

Pumita sa...

Tänkte just på det där att snabbköpskassörskans barn lär inte kunna skaffa sig universitetsutbildning och högre levnadsstandard. Klyftorna består. Men det skulle du skriva mer om nästa gång?

Patricia sa...

Tack Nadia!!! :-) Ser fram emot att läsa ditt nästa inlägg.

Thérèse sa...

Jätteintressant att läsa , fast jag förstår inte hur chilienarna får det att gå ihop med dom priserna och dom lönerna. Särskilt inte dom som har låglönejobb. Ser också fram mot ditt nästa inlägg

Nadia sa...

Pumita: Inkomstklyftorna i Chile har faktiskt minskat rejält under de två senaste decennierna. Chile lyfts ju gärna fram som ett skolexempel på välstånd och framgång i Latinamerika, problemet är väl bara att välfärden har rätt långt kvar innan den når fram till alla.
Patricia: Det var så lite så. ämnet var ju intressant ;)

Therese: Nej, hur folk får det att gå ihop är en ekvation som jag ännu inte lyckats lösa. Chile är inget billigt land att keva i och en minimilön ligger långt under vad man behöver för att överleva.

Lisa Christensen sa...

Vad spännande att läsa om hur levnadsstandarden är i Chile. Många borde ha det svårt att få det att gå ihop. Maten verkar ju inte heller superbillig i förhållande till lönerna. Mjölk kostar ungefär lika mycket som i England t.ex. Kanske är boendekostnaderna lägre? Ser fram emot att läsa nästa inlägg!

Pumita sa...

Jovisst, du har rätt i att klyftorna har minskat - andelen av chilenare som lever under fattigdomsgränsen har halverats på 30 år (från 40% till 20%) men precis som du säger är det fortfarande långtifrån alla förunnat att skaffa sig en universitetsutbildning.

Nadia sa...

Lisa:Chile ar verkligen inte billigt vilket ar forvanande for manga (las:mig) som kommer hit. Boendekostnaderna ar visserligen lagre an i Europa men trots detta ar gapet mellan utgifter och inkomster allt for stort. Ett laglonejobb gar helt enkelt inte att leva pa.

Pumita: Det ar just darfor som det kanns sa fel nar man lyfter fram Chile som ett slags dromsamhalle, har har ju alla langt ifran samma mojligheter. visserligen ar det beundransvart att man gjort sa stora framsteg pa sa kort tid, men till vilket pris?

alonso bleck sa...

det ganska bra livs kvalitet i chile dom flesta bor i hus eller nya lagenheter har allt som ett hus ska ha rent vaten varme mat lcd eller plasma tv som sverige och dom e inte rika for det i chile manga har kredit som i sverige .
och dom som ar rica i chile har valdigt mycke pengar och dom e ungafer 50 procent av folket i chile jag menar lyxbil lyxhus det finns mycket chilienska foretag som famae tillverkar vapen ripley falabella jonhson som tillverkar klader har stoara molls i chile lan .com massor av casino man tiillverkar medicin i chile alt sa manniskor har en bra standar i chile dom flesta som bor utanfor chile var inte sa fatiga hade sina hus bil men dom var fatiga i chile

det finns liten del som e fatiga i chile nagra procent men det som har det problemet ar narkomaner eller alcolister som i sverige

typ rinkeby fittja sana stallen tack for att ni laste men sa e det i chile ni svenskar kan jag ge tips
ni kan jobba som engelsk larare i chile utan problem ni kan tjana som minst 8 tusen kronor manaden
hyra an lagenhet kostar 1500 kr manaden sen det finns gratis vard i chile om man e chilens och inte har jobb om man har jobb , sa finns det forsakring man betalar 7000 pesos fran sin lon sa har man ratt till ett ars lon 80 procent det ar avancerat land om man jamfor med andra lander tack ska ni ha for er tid lycka till

Anonym sa...

Man måste skilja på de människor som bor i Santiago och de som bor på landsbygden. Idag har de s.k fattiga fått det bättre, inte bra men bättre, de har nu råd att köpa kött, dricka coca cola och gå på MacDonalds. Chilenaren ligger på 9:e plats vad gäller fetma i världen.

Anonym sa...

Hej. Intressant läsning. Mina barn tänker flytta till Chile i höst och jag hoppas vid min Gud att det går bra för dom. Min dotter är svensk men hennes man är Chilenare och således mina barnbarn är svenska, åtta och två år. Dom har tänkt studera båda två där. Men hur går det ihop förstår jag inte. Kan dom ta lån som täcker studierna? // . Lisbet

Anonym sa...

Hej Nadia ... jag bor i Sverige ,har gjort hela Mitt liv 34år.
Min dröm är att flytta till chile... MEN jag är Inte ensam. Har tre barn som är 8,5 & 1 i år och min sambo som flyttade från chile 2013.
Jag drömmer och vill men vågar inte för att jag vet inte vad jag kan erbjuda mina barn . Vad kan du ge mig för tips råd om man vill flytta till chile med hela familjen???

Unknown sa...

Vet du vad en lärare har för lön