3.5.07

Lite om Cusco

Staden Cusco har formen av en puma

Cusco ar en relativt liten stad som i dagslaget har ca 300.000 innvanare. Namnet pa staden; Cusco eller Qosqo/Qusqu som den heter pa det gamla inkaspraket quechua betyder centrum eller navel. Den en gang forna huvudstaden i det som var Sydamerikas storsta imperium kallas darfor ofta for varldens navel. Enligt en indiansk legend skall Cusco ha grundats for over 3000 ar sedan av inkahovdingen Manco Capac och lar darmed vara Sydamerikas aldsta befolkade stad.
Da de spanska erovrarna anlande till Peru insag de snabbt att nyckeln till erovringen av inkariket lag i intagandet av Cusco som under denna tid var den viktigaste staden i det andinska omradet och fungerade som administrativt hogsate i inkaimperiet. Ar 1533 intogs staden av Fransico Pizarro Cusco for den spanska kronans rakning.
Da Cusco byggdes sags staden ha planlagts for att till formen likna en puma, ett for inkaindianerna heligt djur. Manga omraden och gator i staden ar namngivna pa quechua och paminner om inkas heliga djur, som exempel kan Puma-Chupan(puma svans) och Puma-ccorco(puma hals) namnas.

4 kommentarer:

Johan T sa...

Jag har lagt in en liten teaser för Arequipa nu, ifall du har planerat att passera här på din Peru-resa ;-)

Nadia sa...

Later ju lockande men blir nog svart med tanke pa mitt pressade tidschema. Skall dock kika in pa din sida anda!

Pumita sa...

Inte tycker jag att det där ser ut som en pu... ok, med mycket god vilja kan det kanske se ut som ett sittande övergödd bondkatt. ;D

Nadia sa...

ha,ha...en overgodd bondkatt..Nja, jag vet inte...