2.5.07

Lamadjur


Lamadjur ar en vanlig syn kring och i Cusco, de anvands framst som lastdjur men aven ullen tas till vara pa for att gora varma trojor, strumpor och mossor av. Laman var ett av de vanligaste forekommande djuren i Sydamerika innan spanjorernas ankomst och levde i ett omrade som strackte sig fran sodra Colombia till Chile.
De tillhor gruppen kameldjur och forekommer i fyra olika varianter i Sydamerika; lama, guanaco, alpaca och vicuña. Riktigt vilka som ar skillnaderna mellan dessa fyra djur ar omojligt att avgora for en amator som jag men exemplevis alpacan sags vara en tam upplaga av vicuñan . Alpacan anvands for sin fina ulls skull, dessutom ats dess kott som ar mycket rikt pa proteiner och helt och hallet saknar kolestrol. Sjalv har jag atit alpaca kott och tycker att det smakar alldeles utmarkt.
Jag hade garna haft ett lamadjur om jag hade haft en tradgard hemma, de ar verkligen fascinerande djur. Tjusiga att titta pa, lite mer exotiska an hundar och dessutom ar de mjuka och goa att klappa. Ofta ser man lamadjur vars oron smyckats med fargglada tofsar i garn som pa bilden nedan. Jag trodde att denna utsmyckning enbart anvandes av estetiska skal men enligt en guide jag fragade pa ett museum i Cusco anvands tofsarna av praktiska skal. Man smyckar helt enkelt lamadjuren for att latt kunna skilja dem at och se vilka djur som tillhor vem.

5 kommentarer:

It´s all about me sa...

De är häftiga! Vill tillbaka och åka genom anderna och få syn på lite alpacas som lyfter upp huvudet tuggandes på andinskt, hårt gräs bredvid en kort indianska med solbrändt ansikte. Clasico.

Nadia sa...

De ar skitcoola, kanns mycket exotiskt och typiskt andinskt att titta ut genom ett bussfonster och mota den syn du beskriver.

Pumita sa...

Oj, vad jag saknar Bolivia!
Vad jag undrar över är hur de känner igen sina egna djur (har fått samma förklaring som du). Alla de där röda banden ser ju likadana ut... iaf på långt håll.

Nadia sa...

har faktiskt sett tofsar i lite olika varianter, men kanske har bara mina lamdjur tofsar pa oronen om de nu skall socialisera med tex dina?

Anonym sa...

vicuña:http://wiki.sumaqperu.com/es/images/4/4d/Vicuña
guanaco:http://www.llama.co.uk/images/guanaco2.jpg
Alpaca:http://www.zodiacranch.com/pictures/zodiac%20alpaca%20dante.jpg
Lama:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Lama.jpg