Får det lov att vara...
....en suspiro de limeña? En mycket omtyckt efterätt i Perus huvudstad Lima är denna delikatess gjord på ägg, socker, vanilj och kanel. Sitt poetiska namn, limeñans (kvinna från Lima) suck, sägs den ha fått av poeten och författaren José Galvez fru Amparo Ayarez. Ayarez lär ha varit känd för sina kulinariska konster, då hon tillfrågades om varifrån hon fått inspiration till namnet svarade hon att efterätten var "mjuk och ljuv, som en kvinnas suck". För den som är sugen att prova på en suspiro de limeña finns ett recept (på spanska) här. Peruansk mat har i Chile rykte om sig att vara mycket god och i Santiago finns en uppsjö av peruanska restauranger. På sidan Peru mucho gusto finns en mängd vackra bilder och recept på rätter från Perus olika regioner.
2 kommentarer:
Det där måste vara riktigt sött, eller? Vanilj och kanel låter gott, men jag är inte så förtjust i alltför söta saker. Namnet var ljuvligt. ;)
Det ar sött som attan men förvånansvärt nog utan att bli kväljande.
Skicka en kommentar