29.7.07

Jag & mina loppor

Till de mindre angenäma ting jag råkade ut för i Chile räknar jag att ha blivit kalasmåltid åt loppor. Under en period på sju månader lyckades jag med konststycket att ådra mig loppor vid två olika tillfällen.
Första gången tog det ett tag innan jag listade ut vad det var. En morgon vaknade jag med benen täckta av kliande, röda små bett. "Myggor eller någon annan insekt", tänkte jag. Kliade lite på betten och tänkte inte mer på saken.
När jag natten därefter vaknade upp med ännu fler kliande bett insåg jag att det förmodligen inte handlade om myggor utan mer troligt om loppor eller vägglöss. Paniken infann sig direkt. Speciellt som klådan bara tyckes bli värre och värre. Jag kliade och kliade medans kläder slets ur byrålådor, sängkläder byttes och allt som kunde tänkas härbärgera mina ovälkomna snyltgäster kastades ur sovrummet. Helst hade jag nog eldat upp rubbet. Och hade jag haft pengar att köpa en helt ny garderob hade jag med största säkerhet gjort det. Nu fick jag istället tillbringa två hela dagar med att tvätta kläder eftersom min ekonomi inte direkt hade rum för sådana utsvävningar som uppeldning av samtliga klädesplagg samt sängkläder.
Då sängkläderna var bytta räknade jag med att få sussa sött i min säng. Men icke. Istället höll de illvilliga små betten som kliade något djävulusiskt mig vaken hela natten. Jag höll faktiskt på att bli tokig där jag låg och vände och vred på mig i sängen utan att kunna få en blund i ögonen. Och det värsta var inte att betten kliade. Ju mer jag kliade, dessto mer kliade det och dessutom upplevde jag en obehaglig känsla av att det kröp under skinnet på mig. Dagen därpå gick jag till apoteket för att höra mig för om de hade någon salva mot insektsbett. Jag förklarade för apotekaren att min klåda var så fruktansvärd om nätterna att jag inte visste vart jag skulle ta vägen och allvarligt funderade på att kasta mig ut genom fönstret. Apotekaren log roat och sålde mig en salva som jag upptäckte ändå inte hjälpte särskilt mycket. Men tydligen hade min panikattack under vilken jag slet ut det mesta ur hemmet för att tvätta det verkan. Ett par dagar senare upptäckte jag, som förde nogranna anteckningar över mina bett (och hade räknat till 56 stycken), att jag inte längre vaknade upp med bett som hade förökat sig under natten. Så blev jag av med mina sängkamrater till sist! Vart jag hade plockat upp dem vet jag inte riktigt, jag har mina misstankar om att de härstammade från ett sunkigt hostal i Valparaíso där jag inte ens tillbringade natten utan bara lämnade min väska under en dag.
Andra gången jag drog hem loppor var jag mer säker på vart jag hade raggat upp dem. Inför en utekväll var jag i desperat behov efter ett par nya nylonstrumpor och köpte ett par på en utomhusmarknad. Redan samma kväll kände jag hur det började klia och krypa på mina ben...
Att få loppor i Chile två gånger under en så begränsad tidsperiod som min måste ändå ses som något av en bedrift, för så vanligt är det inte. Visserligen hade man berättat för mig att det inte var en omöjlighet att få loppor med sig hem efter att ha åkt buss t.ex. Men särskilt vanligt är det inte. Om man inte åker till Valparaíso förstås. Kuststaden Valparaíso är nämligen känd för att vara ett loppornas paradis, fullt av gamla träkåkar som djuren trivs förträffligt bra i. Så var inte rädda för att åka till Chile, men akta er för lopporna i Valparaíso! ;)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha, nej loppor är verkligen inte kul! Jag har även lyckats med konststycket att fa löss här, nagot som jag knappt trodde var möjligt att fa efter dagisalder...

Nadia sa...

Åh, fy! Löss är inte heller så mysigt. Minns att jag hade det ett par ggr i lågstadiet...Vet faktiskt inte vad som är värst...löss eller loppor. Är väl som att välja mellan pest och kolera. Fast iofs, när jag hade löss kunde jag åtminstone sova om nätterna.

Susanne sa...

Löss är värre, tycker jag. Har drabbats av bådadera; löss i Sverige och loppor i Nicaragua. För att få bort lössen måste man ju ha starka kemikalier, typ DDT, men det behövs egentligen inte med loppor utan det räcker oftast med att tvätta sängkläder och lufta dem ordentligt.

Förresten så minns jag nu att det i León, Nicaragua, där jag bodde fanns två biografer. Vi kallade dem för "pulgas 1" och "pulgas 2".

Nadia sa...

Du har ju helt rätt i att loppor oftast är lättare att bli av med. Sönt att slippa desinficering med kemikalier.
Vad som gör att jag tycker loppor var värst var att det kliade något överjordiskt, dessutom kliade betten i ca 2 veckor och känslan av att ngt kröp under hude var fruktansvärt obehaglig och kan göra vems om helst galen. Men så antar jag också att det är olika hur man reagerar. Om man är allergisk liksom jag är man ju ibland känsligare. Min pojkvän, som sov i samma säng undslapp bett medan jag hade kroppen täckt av bett som blev inflammerade när jag kliat sönder dem. Urk.

Anonym sa...

Hej! Jag har en fråga: hur såg dina loppbett ut? Jag har fått flera bett som jag först trodde var myggbett och jag undrar om det kan vara loppbett. De är knappt 1 cm i diameter, hur såg dina ut?
Hälsn Orolig

Anonym sa...

Hej, precis kommit hem från Chile... 56 bett haha, ingenting ;-).
Då jag och min kompis tagit 2 sprutor tillslut och använt loppspray och tagit tabletter räknade jag till ca 150 bett bara på mina ben igår när jag kom hem och min polare 300-400 bett. Då har ändå attackerna minskat... I början var det inte så farligt men efter ca 4 veckor blev det fruktansvärt... fega inte för att köpa loppspray o spraya järnet... (Den lila burken).

Paniken känns igen... man vill elda upp allting man har..
Dom små svinen är tyvärr oundvikliga många gånger. Har någon ett tips ?

Loppbetten är ganska exakt som ett myggbett o kliar som attans... urk.

I vilket fall så är Chile helt fantastiskt!

Anonym sa...

Oj, jag skulle ha läst det här innan min resa till Valpariso. Nu sitter jag här med mina kompisar. Vad jag förstår är det bara att tvätta och se glad ut!? Hur länge stannar dem?

Anna sa...

haha. Jag ar ocksa i chile och har lyckats fa loppor inom loppet av 2 veckor. SKit. Kroppen ar svullen och det kliar som fan, borjar fa panik. Sokte pa loppor o kom in pa din blogg -coolt! Jag bor inte i Valpo men i Villa Alemana som ligger utanfor.... tror jag adrog mej mina vanner nar vi stadade i tradgarden.Har rensat hela rummet och sprayat in det men det hjalper ju for fan inte och jag ser helt forstord ut. AAAHH! Det ar bara mig dom har gatt pa och nu har vi umgatts i en vecka. Ska fortsatta lasa din blogg nu!

//Anna

Isabelle sa...

Härligt att få skratta lite åt dessa förfärliga små rovdjur :) Googlade oxå på loppor fick upp din blogg. Sitter hemma i Malmö, sönderäten. Lyckades få med mina små terrorister från ett hotell på Arlanda på vägen hem, tydligen inte ovanligt med loppor o löss på transit hotell. Har först panik städat en gång utan att bli av med dem, i morse var Anticimex här och nu har jag tvättat/städat allt igen..hoppas verkligen det har hjälpt...känner igen att vilja bränna allt o hoppa. :( Har använt embla för att bedöva betten, det har funkat bra! Men har ändå inte sovit knappt på över en vecka, tycker det är så vidrigt äckligt att jag inte kan somna, fick dock tips av min läkare att ha lamporna tända på natten, vilket har funkat delvis, betten är färre på morgonen nu, men din blogg och de andra kommentarerna har gett mig lite hopp i mörkret att de kan försvinna. Tack!!

Anonym sa...

Herregud jag håller oxå på o bli galen! Har varit i Kroatien i ett hus jag hyrt o både jag o min kompis har lyckats få med oss nåt odjur därifrån, vet inte om det e loppor eller löss men det kliar galet på nätterna... Finns det hopp? Hur blir man av med dem? Är faktiskt panikslagen nu!
Hoppas nån ser ljuset!

Malin sa...

Precis har jag känt, upptäckt och velat göra med mina saker! Mina misstankar är katten här hemma som gillar att gosa i sängen. Aldrig mer känner jag. Usch!

En fråga. Hur ska man agera vid ett sånt tillfälle, när man vill bara elda upp i stort sätt allt man har på rummet och bli av med de eländiga krypen? Hade du nått medel eller så?