Sjunkande fertilitet i Chile
Jag läste en intressant artikel om sjunkande fertilitet i Chile där köerna till infertilitetsklinikerna liksom i Sverige blir allt längre.
Den smala lilla landremsan i södra Sydamerika befinner sig på ett övergångsställe där det långsamt tar ett steg i taget för att bakom sig lämna underutveckling och sålla sig till skaran av industrialiserade länder. För dem som har råd och möjlighet är utbildning idag en viktigare prioritering än giftermål och barn.
Liksom i Sverige satsar man på att slutföra sin universitetsutbildning innan man funderar på att gifta sig, därefter är det att göra karriär som lockar, kanske gifter man sig så småningom men kommer på att man vill åka jorden runt innan man skaffar barn. Och sedan, när man väl känner sig redo visar det sig i många fall vara försent.
På åttiotalet var att gifta sig i Chile något som man enligt statistiken gjorde i tjugoårsåldern, 20 år senare är de flesta runt 30 eller mer när de skrider till altaret.
Utöver åldern är den höga tobakkonsumtionen i landet en bidragande orsak till fertilitetsproblem. Föga förvånande med tanke på att chilenarna röker som borstbindare utan att (tycks det) ägna en tanke åt cigaretternas förödande konsekvenser för hälsan. Ytterligare en hälsoaspekt som bidrar till att chilenarna har svårt att få barn är övervikt som är betydligt vanligare än i Sverige.
Chilenskorna föder dessutom allt färre barn. Under sextiotalet låg genomsnittet på 4,34 barn per kvinna för att därefter stadigt falla och under åttiotalet bli till 3,42 barn per kvinna. I dag föder varje chilensk kvinna i snitt 2 barn vilket medför att Chile precis som många andra industrialiserade länder om ett par år kommer ha en negativ befolkningspyramid med en stor grupp äldre människor som skall tas om hand av den yngre generationen som blir allt färre till antalet.
Den som är intresserad av statistik och befolkningspyramider rekommenderar jag att titta in här, själv tycker sånt här är superintressant. Kanske för att jag sysslade med det under min studietid men även om man inte har utvecklat något specialintresse för befolkningspyramider kan det vara kul med statistik ibland.
Chilenarna gör alltså precis som de flesta västerlänningar, väntar med att skaffa barn tills de är färdigutbildade och anser sig ha råd att försörja ett barn. Att barnen i varje familj blir allt färre till antalet beror också på att man vill vara säker på att kunna ge sina barn en god utbildning, och med många barn i familjen kan detta vara en omöjlighet då bra skolor och universitet är dyra och skolavgifterna för det mesta helt och hållet bekostas av föräldrarna själva. Trots att en tydlig tendens där folk väntar med att skaffa barn tills de nått trettioårsåldern uppvisas i statistiken så är medelåldern på förstföderskor fortfarande inte högre än 23 år. Denna jämförelsevis låga siffra kan säkerligen ha ett sammanband med de många tonårsgraviditeter som uppkommer i ett land där informationen kring och tillgången på preventivmedel fortfarande är mycket dålig och abort under alla omständigheter är förbjudet.
5 kommentarer:
Fertiliteten verkar sjunka över lag runt om i världen. Men konstigt nog är den ännu lägre i vissa länder. Danmark har t.ex lägre fertilitet än i Sverige. Man undrar vad det beror på.
Dels skaffar folk barn så sent nu för tiden och då är det ju naturligt att kvinnor blir mindre fertila. Men det är nog inte bara därför, för vi är ju friskare och lever längre också, vilket borde göra folk fertila längre. Det har nog mycket med livsföring och miljöförstöring att göra tror jag.
Ja, att folk får färre barn har väl med en förändrad livsstil att göra. Dels väljer man att skaffa barn senare i livet, dels vill man kanske ha tid och råd med de barn man faktiskt får. Intressant att det föds färre barn i Sverige. Kanske har man det inte lika förmånligt som vi här i Sverige med en lång betald föräldraledighet t.ex.?
Menar du i Danmark? De har inte lika lång föräldrarledighet. Kommer inte ihåg hur lång den var, men tror det var 9 mån eller nåt sånt. Men det är inte bara det som är problemet. De är helt enkelt inte lika fertila rent fysiskt. De röker kanske mer än svenskar. Fast jag tror egentligen det är något annat som miljöförstöring eller någon skadlig produkt som de använder.
ja, jag menar i Danmark så klart. Blev bara lite fel :)
Jag vet att rökning är farlig och påverkar kroppen mycket men jag skall berätta en sak för er.Jag kommer ifrån ett land där 60 % av den vuxna befolkningen röker.Infertilitet är otroligt låg och de flesta har 1-3 barn per familj.I min familj röker alla vuxna 1-2 pkt om dagen.Alla de har 2-3 barn. De flesta födda mellan 70-80 talet.Många rökte igenom graviditeten och inga utav barnen har några som helst sjukdomar eller allergier.Ingen utav oss har fötts med låg födelsevikt... Så var det i de flesta familjer i landet. Nu är det inte så att jag är för rökning det är jag inte.Man ska så klart inte röka men undrar hur kan det komma sig? Mitt land är inte unik i detta och jag känner en massa folk från olika länder där det var precis så. Ett exempel är syrien där många röker och samtidigt har många 2-5 barn per familj. Vad tycker ni?
Skicka en kommentar