1.7.07

26,7%

Ja, så många procent av Chiles befolkning är fattiga. Åtminstone om man skall tro en nyligen publicerad undersökning av Felipe Larraín. Ekonomen Felipe Larraín är högsta hönset (eller skall man kanske säga tuppen?) i Fundación para la Superación de la Pobreza, en organisation som har till främsta uppgift att bekämpa fattigdomen i Chile. Siffran 26,7% är betydligt högre än regeringens officiella statistik från år 2006 som talar om 13,6% fattiga. Larraíns undersökning kommer förstås som ett bakslag för Michelle Bachelets regeringen för vilken utrotandet av fattigdomen hör till de viktigaste prioriteringarna. Felipe Larraíns kritker hävdar emellertid att han är ute efter att framställa regeringen i dålig dager då han själv innan presidentvalet stödde opponenten Sebastian Piñeras valkampanj. Larraín försvarar sig genom att förklara de höga siffrorna med att regeringen i sin statistik använt 20 år gamla uppgifter om matpriser och annat. Och mat i Chile är dyyyyrt, en korg med mat kostar ungefär lika mycket här hemma vilket jag skrivit om här.
Partisk eller ej, undersökningen bekräftar i vilket fall som helst det som de flesta som inte väljer att blunda inför verkligheten redan är medvetna om. Chile har en lång väg kvar att gå innan man kan sälla sig till gruppen av I-länder som man eftersträvar att nå.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Källkritik är din vän =) Det kan omöjligen ligga på 23% då det enligt CIA 2005 låg på 18%. Rapporten är så färgad den någonsin kan bli.

Skulle vi gå efter denna undersökning och köra den i samtliga länder skulle väll Peru och Bolivia hamna på 80% fattiga eller något :)

Jag litar på regeringens rapport och ser fram emot att få se siffran 13% i CIA´s world fact book 2008. Vi ska inte ta ifrån att Chile utvecklas snabbare än något annat land i världen och inom 10 år är Chile det enda I-landet i Sydamerika. Låt oss fokusera på resten av latinamerica istället där korruptionen och diktaturer breder ut sig och bara gör länderna mer och mer isolerade.

Nadia sa...

Så sant, så sant. Visst bör man vara källkritisk. Och jag håller med om att siffrorna låter snudd på orimligt höga, men så finns det ju också fler än ett sätt att definiera fattigdom på.
Visst har Chile under senare år haft en stark ekonomisk tillväxt men jag vet inte om jag kan hålla med och likställa detta med att "Chile utvecklas snabbare än något annat land i världen". Det här kan man förstås skriva hur mkt som helst om så jag tror faktiskt att det får bli ett eget inlägg så snart jag har lite tid över :)