25.7.07

Ordböcker

Jag älskar uppslagsböcker, lexikon, ordböcker och har en hel drös hemma. Favoriten är förstås Nationalencyklopedin, denna outsinliga kunskapskänsla som alltid står redo att besvara frågor eller skingra tvivel med den kompetens som ryms inom böckers pärmar.
Ordböcker är nästan lika kul som nationalencyklopedin, min största kärlek här är nog Norstedts stora engelska ordbok med 270.00 uppslagsord och fraser. Då det gäller spansk-svenska och svensk-spanska ordböcker finns det egentligen ingen som är riktigt bra. Förhoppningsvis förändras detta med årens gång eftersom spanska är ett stort språk och intresset för ämnet i skolan har ökat under senare år. Ännu så länge får man hålla till godo med medelbra ordböcker vid spanska studier. Är man riktigt språkintresserad är detta förstås inte nog. Det bästa man kan göra i sådana fall är att skaffa sig en engelsk-spansk/spansk-engelsk ordbok eller gå rakt på de utomordentliga spansk-spanska ordböcker som finns. Spanska Akademins ordbok är förstås en klassiker. Tyvärr hör den till det dyraste i lexikonväg varför jag ännu inte införskaffat någon. I och för sig kan man komma åt akademins spanska ordbok via internet, men för mig som föredrar böcker att ha i hyllan framför internet är detta inte tillräckligt. Min personliga favorit är istället Clave som utges av sm ediciones och även det finns på internet . Clave är en komplett ordbok som inte lämnar något i övrigt att önska. Här ryms såväl spansk som latinamerikansk spanska, ordförrådet är dagsaktuellt och uppdaterat men har även rum för äldre ord och uttryck. Dessutom finns den både med mjuka och hårda pärmar och är bra mycket billigare än Spanska Akademins ordbok
En annan favorit bland mina spanska ordböcker är ett till storleken mycket litet synonymlexikon utgivet av förlaget Espasa, diccionario de sinónimos y antónimos. Trots att det är så litet innehåller det en himla massa ord och är roligt att bara sitta att bläddra i. Och som en extra bonus finns även antonymer till de ord man slår upp.

Inga kommentarer: