24.11.08

Chile - en reaktionär pionjär

Chile är ett märkligt land. Å ena sidan ser man gärna sig själv som ett under av utveckling, Sydamerikas ledstjärna och ett föredöme att ta efter. Å andra sidan är man på många fronter stockkonservativ och ytterst reaktionär.
Ett exempel på ett av de områden inom vilket Chile definitivt inte är någon pionjär är abortlagsstiftningen som förbjuder abort under alla omständigheter. Till och med länder som Afghanistan har en mindre strikt syn på aborter än Chile. Ibland blir detta totalförbud mot aborter i det närmaste absurt. Som i ett inslag på tv häromdagen om en chilensk kvinna, gravid i sjätte månaden. Barnet hon väntar har en ovanlig missbildning, saknar hjärna och kommer följaktligen inte att överleva utanför moderns kropp. Det kommer att dö i samma sekund som det föds, eller födas i samma stund som det dör. Kvinnan ifråga har gått ut i media för att vädja om en terapeutisk abort (som i vanliga fall utförs av hänsyn till moderns hälsa), förmodligen medveten om att hennes önskan inte kommer att uppfyllas. Hon kommer att bli tvungen att fullfölja sin graviditet med ett barn som är dömt att dö så snart det föds. Om detta ämne kan man förstås skriva hur mycket som helst men för vidare läsning om Chile och aborter rekommenderar jag Vida latinas utmärkta blogg.

3 kommentarer:

Thérèse sa...

Vilket hemskt fall. Låter verkligen absurt.

Hur gör man om man vill göra abort i Chile då? Reser man utomlands eller finns det kliniker som utför det i hemlighet på kvällar? För även i länder där abort är totalt förbjuden förekommer det.

Anna sa...

Thérèse: Man åker till Peru, bara några 100 meter från chilenska gränsen lär det finnas stora skyltar som skriker ut ABORT. Såsom svenska kvinnor åkte till Polen förr. Sen finns det säkert privata klinker som utför abort för den som har råd att betala.

Visst är det fruktansvärt! Jag hoppas verkligen Presidentan vågar stöta sig med kyrkan och ta upp detta ämne.

Kvinnor som försöker utföra illegala aborter och misslyckas eller lyckas men/och måste uppsöka sjukhus p.g.a. detta döms till fängelse!

Nadia sa...

Therese; Ja, det blir verkligen absurt när man ser folk sitta och debattera i tv om varför den här kvinnan skall tvingas föda fram ett barn som är dömt att dö. Helt sjukt.

Och ja, det är precis som Anna säger. Visst finns det ställen där man kan göra abort. Jag har tex hört talas om en plastikkirurg som lär utföra aborter. Men eftersom det är en olaglig verksamhet ar det dyrt och knappast tillgangligt för alla. Dessutom kan både den som utfört aborten och kvinnan ifråga bli dömda om man upptäcks. Sjukvårdspersonal på tex kliniker och sjukhus är skyldiga att rapportera om de får in en patient som de misstänker har gjort abort. Enligt vad jag har läst och hört rapporteras det inte alltid men i de fall där det är uppenbart att kvinnan kommer in pga av en misslyckad abort säger de sig inte ha något annat val än att anmäla. Har dock aldrig hört om någon som åkt till Peru, kanske är ett alternativ om man bor nära gränsen men annar är ju det också ett företag som kostar pengar och har man pengar finns det ju som sagt ändå folk som utför det i CHile.

Anna: Tyvärr tror jag att det kommer dröja länge innan frågan lyfts upp till en riktig debatt. Det finns fortfarande alltför många stockkonservativa bland de styrande i Chile.