22.11.08

Tack och hej

En god vän till mig blev i måndags uppsagd från sitt arbete. 2-års arbete tog sitt slut i ett "tack och hej" över på ett par minuter. Någon uppsägningstid som ger den anställde möjlighet att se sig om efter ett nytt jobb var det inte tal om. Samma dag som min vän fick beskedet var hans sista dag på arbetsplatsen. Inte heller finns det någon sist in, först ut-regel. Däremot är företaget skyldigt att betala den anställde en månadslön för varje år han har arbetat för företaget.

4 kommentarer:

Kent Filppu sa...

Jag är inte helt säker på om jag tycker att det är en dålig lösning. Det svenska systemet gör det ju jättesvårt att komma in och kanske skulle en sådan variant leda till att det är lättare att få jobb. Dessutom skulle Volvo tex aldrig ha råd att lägga ner fabriker och bara betala 3-6 månadslöner till de som har 15 år på företaget. Men bäst är kanske någon mellanvariant.

Nadia sa...

Du har helt klart rätt i att den svenska arbetsmarknaden är svårare att komma in i men har man väl en fot inne sitter man för det mesta rätt tryggt.
Den chilenska arbetsmarknaden är oerhört mycket mer dynamisk men med noll trygghet.

It´s all about me sa...

Antar att detta var i Chile? Ja, här har man lite mer skydd iallafall, vilket jag tycker lönar sig i längden. Vi blir uppsagda vi också..eller vi har blivit, men med lön ett par månader framöver. Förutom jag då, som bara är extra. Suck. IDet vore dock rätt läbbigt att ha ett jobb där man kan ryka på dagen, speciellt om man jobbat där 364 dagar och således får noll extra månadslöner utbetalda...

Nadia sa...

Ja, jag föredrar nog också den svenska varianten som erbjuder större trygghet.
Fast många av mina kompisar (inklusive mig själv) har/har haft timanställningar. Ganska vanligt idag och då har man ju noll trygghet egentligen.