19.11.08

Hivskandal

Under de senaste veckorna har Chile skakats av rapporter om personer som trots att de testat sig för hiv inte blivit underättade om att de bär på sjukdomen.
Det hela började den 14 oktober då en tv-kanal rapporterade att ett sjukhus i Iquique där 25 personer lämnat positiva tester inte underättat de berörda personerna om resultatet, två av dessa har redan avlidit som en följd av detta. En och en halv vecka efter avslöjandet avgick Chiles sjukvårdsminister.
Efter en undersökning genomförd av hälsovårdsministeriet gick den nytillträdde sjukvårdsministern Álvaro Erazo ut i media och talade om att det i Chile förnärvarande finns 512 personer (testade 2004-2008) som bär på hiv-viruset utan att ha blivit underättade om att så är fallet. En del av dem har sökts av sjukhus och kliniker utan att kunna hittas, andra har man aldrig letat efter. Den största delen av dessa fall centreras kring två sjukhus/kliniker i Santiago och ett sjukhus/vårdcentral i södra Chile.
Allteftersom fallen har rullats upp och man har lyckats finna en del av de 512 drabbade, framträder de i tvs nyhetssändingar. En av de berörda männen i Iquique lär ha fått ta del av det positiva hiv beskedet på sin arbetsplats dit sjukvårdspersonal kom i ambulans. Han fick efter detta sparken från sitt arbete. En ung man i Santiago fick veta att han bar på viruset efter att sjukvårdspersonal sökt honom i hemmet och lämnat beskedet till pappan istället för till sonen som inte var hemma.

Hiv-skandalen figurerar fortfarande flitigt i media. Idag visades på nyheterna ett inslag om en ung kvinna som då hon var gravid gjort ett hiv test men inte fick reda på att hon bar på viruset. Dottern hon födde dog vid åtta månaders ålder eftersom inga resurser sattes in för att förhindra överföringen av viruset från mor till barn.
Alla dessa människor som under den ena omständigheten obehagligare än den andra fått veta (eller inte veta...)att de är hiv positiva framträder i tv maskerade. Beklagligt eftersom det på ett sådant markant sätt tydliggör att hiv i Chile fortfarande är ett socialt stigma.

5 kommentarer:

Anna sa...

Men så fruktansvärt! Jag blir ledsen och besviken och bestört. Det här trodde jag faktiskt inte om Chile. Skandal!

Nadia sa...

Ja, visst är det tragiskt. Många har burit på viruset i flera år och kanske på så sätt förkortat sina liv eftersom de inte medicinerats för sjukdomen.
En av de drabbade var en transexuell prostituerad man som fortsatt att utöva sitt yrke utan att känna till att han bar på viruset.

olaibolivia sa...

Bra da hittade jag ju till din blogg ocksa! Kul att läsa om Chile det var där min relation med Latinamerika började som utbytesstudent i Valdivia, 98.

Thérèse sa...

Usch så fruktansvärt , jag saknar ord. Blir så upprörd av hur sjukhusen har agerat eller inte har agerat. Tyvärr finns det fortfarande alltför mycket fördomar och människor som har hiv och aids att det i många sammanhang är ett socialt stigma.

Nadia sa...

Ola; Du ar valkommen!

Therese; Visst ar det fruktansvart och nar man nu har "skyndat" sig att underatta de som ar drabbade blir allt liksom annu mer fel...