19.11.08

Kyrkan och dess roll i Chile

Chile är oficiellt en sekulär stat. Kyrka och stat är åtskilda. Det ena har följaktligen ingen makt eller inflytande över det andra, inte sant?
Nja, riktigt så enkelt är det inte i ett land som Chile där 69,9% enligt den senaste nationella undersökningen (genomförd 2002) uppger sig vara katoliker. Den katolska kyrkan är fortfarande - utan tvivel- indirekt en av de mäktigast institutionerna i det chilenska samhället. Detta märks extra tydligt då ämnen som abort, dagen efter-piller, skilsmässa och äktenskap mellan homosexuella dyker upp på tapeten. Dagen efter-pillret har sedan 2007 sålts lagligt och receptfritt trots stor polemik och uppståndelse. Katolska kyrkan försöke förhindra lagliggörandet av pillret, landets största apotekskedjor vägrade sälja det och president Michelle Bachelet tvingades i media försvara beslutet. I våras rivdes beslutet emellertid upp av Chiles författningsdomstol då det ansågs vara oförenligt med landets abortlagsstiftning som förbjuder abort under alla omständigheter.
Trots att kyrkan saknar makt i egentlig mening genomsyras det chilenska samhället av dess värderingar och presidenten tvingas trippa på tå för att inte stöta sig med kyrkans många och mäktiga anhängare.
Hur är det då möjligt att kyrkan trots att Chile är en sekulär stat fortfarande har så mycket att säga till om? För att göra en enkel förklaring utifrån ett stort och komplext ämne skulle man kunna säga att kyrkan, som genom århundraden har varit en huvudaktör inom utbildningsväsendet genom grundandet av skolor och universitet, har försett det chilenska samhället med företagare och politiker på viktiga poster. På så sett har man kunnat behålla sitt järngrepp kring de styrande som i varje beslut de tar är noga med att inte stöta sig med kyrkans anhängare. För de är fortfarande många till antalet och har de ekonomiska resurser som krävs för att fortsätta vara en makt att räkna med. Till exempel har den mycket konservativa katolska organisationen Opus Dei ett starkt fäste i Chile. Med många välbeställda anhängare har man till och med grundat ett universitet, Universidad de los Andes.

De flesta av min chilenska vänner är inte mer religiösa än svenska jämnåriga, de går inte i mässan om söndagar, tror inte på något särskilt och lever inte efter några budord. Kanske är det en generationsfråga, för visst är tron ändå lite mer synlig i Chile än i Sverige. Inte minst märks detta i de Animitas (små altare uppförda vid en persons dödsplats) man kan iaktta då man färdas längs motorvägar, eller de krucifix som hänger på väggen likt en tavla i någons hem.

4 kommentarer:

Anna sa...

Fast även om de (våra jämnåriga)inte går i kyrkan så är de troende i mycket stor utsträckning. Jag tycker de märks i samtal om allt och inget, synen på sexualitet m.m.

Det är tråkigt att se det inflytande som katolska kyrkan har, enligt mig är det till 99% negativt. Minns särskilt en biskop som ville förbjuda kondomer. Det rimmar illa med AIDS-skandaler och tonårsgraviditeter.

Nadia sa...

Håller med om att katolska kyrkans inflytande över människors tankar, värderingar till störstadel är negativt. Trots att det givetvis finns undantag.

Fast jag tycker nog inte att jämnåriga chilenares syn på sex skiljer sig särskilt från min egen eller jämnårigas. Men iofs kanske det beror på vilka man umgås med. Och värderingar brukar ju sitta i ryggmärgen så trots att man inte är troende katolik är det ju nästintill omöjligt att inte låta sig påverkas av den miljöoch de värderingar som omger en.

Anonym sa...

personligen tycker jag att det verkar vara en annan syn på sex där. Jag är 20 år och de flesta flickor jag träffade var oskulder, främst för att de var livrädda för att bli gravida.

Många värderingar är annorlunda, och även fast folk försöker verka liberala tycker jag att de innerst inne är mycket konservativa. T.ex. så höll två av mina tias på och skvallrade om någon ungt par som nyss fått barn, och när man räknade verkade det som att kvinnan blivit gravid innan giftermålet, hu och ve!

Nadia sa...

Matilda; Ja som sagt. Varderingar sitter ju som sagt i ryggmarken och dem far man av den omgivning man ar uppvaxt i, fast man maste ju inte nodvandigtvis vara religios for att ha gamla mossiga varderingar. Kanske ar det bara jag som sjal kanske har gamla mossiga varderingar, vad vet jag, for de jag umgas med ar ratt lika mig sjal.
Men sjalvklart finns det ocksa stora skillnader. Att tjejer inte har sex for att de ar livradda for att bli gravida har sakert en hel del gora med att abort i Chile ar totalforbjudet.